Bryce Canyon National Park

Bizarre rotsformaties in de vorm van een amfitheater

Bekijk foto's
Natural Bridge Navajo Loop Trail Rim Road Rainbow Point en Yovimpa Point Farview Point en Swamp Canyon
  • Natural Bridge
  • Navajo Loop Trail
  • Rim Road
  • Rainbow Point en Yovimpa Point
  • Farview Point en Swamp Canyon

‘hoodoos’ zuilen van kalk en zandsteen


Bryce Canyon National Park, gelegen in het zuidwesten van Utah, is een wat kleiner park vergeleken met andere nationale parken in de staat. Dat maakt het echter niet minder mooi! Het park staat vooral bekend om haar ‘hoodoos’; dit zijn zuilen van kalk en zandsteen. De indrukwekkende en soms zelfs bizarre rotsformaties, gelegen in de vorm van een soort van amfitheater, zijn een prachtig plaatje. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Bryce Canyon National Park géén canyon! Je kunt Bryce Canyon combineren met een autorondreis of een camper rondreis. Bekijk onze The Mighty five Camper rondreis, Western Impressions autorondreis, Highlights of the West Camper rondreis, Western Experience autorondreis of bekijk een overzicht van alle rondreizen in West-Amerika


8 bezienswaardigheden Bryce National Park

Omdat Bryce Canyon National Park een relatief klein park is, is er wat minder te doen dan in andere nationale parken. In Bryce Canyon kun je vooral mooie wandelingen maken; dit is dan ook de beste manier om van het park te genieten. Als je nog niet uitgekeken bent, kun je in de zogeheten ‘backcountry’ je tentje opzetten om te overnachten. In de winter zijn de toppen van Bryce Canyon ondergesneeuwd. Hier wordt dan gelanglaufd!

1. Rim Road

In Bryce Canyon is maar één hoofdweg van slechts 29 kilometer lang: Rim Road. Deze loopt van zuid naar noord langs de kloofrand en eindigt bij Rainbow Point en Yovimpa Point, de hoogste punten van het park. Je kunt het beste de weg eerst helemaal afrijden naar het eind om bij het eindpunt vervolgens om te draaien. Alle hoogtepunten liggen namelijk aan de rechterkant van de weg. Zo is het een stuk gemakkelijker om te parkeren en de tijd te nemen voor de uitkijkpunten.

2. Rainbow Point en Yovimpa Point

Je kunt het beste je bezoek aan Bryce Canyon beginnen bij Rainbow Point en Yovimpa Point. Rainbow Point is het hoogste punt van het park. Bij helder weer kun je in het zuiden Kaibab Plateau, het noordelijkste punt van de Grand Canyon in Arizona, zien liggen. Of, als je goed kijkt, kun je ook in de verte New Mexico zien. Maar ook het mooie Amphitheater van het park zelf kun je vanaf hier zien. Yovimpa Point is vooral leuk omdat je vanuit hier de steenlagen waaruit het park bestaat echt goed kunt zien. De ‘Grand Staircase’ heeft verschillende ‘treden’ die allemaal genoemd zijn naar de dominante kleur van de steen. Zelf sta je nu bijvoorbeeld op de Pink Cliffs, maar je hebt ook zicht op de White Cliffs en zelfs de Chocolate Cliffs!

3. Natural Bridge

Een van de hoogtepunten van Bryce Canyon is Natural Bridge. Al is deze naam wel wat misleidend: het is eigenlijk meer een boog, van ruim 35 meter hoog. Natural Bridge is het toonbeeld van de processen van de natuur: de boog is door middel van regenwater- en ijserosie gevormd. Dit proces gaat onverminderd door. Het is daarom absoluut de moeite om hier even te stoppen, alleen al voor het uitzicht op de rode boog met daaronder de donkergroene bossen.


4. Farview Point en Swamp Canyon

Dit uitzichtpunt heet niets voor niets Fairview Point, want je hebt hier bijna altijd een uitzicht van wel tientallen kilometers in de verte. Door de hoge luchtkwaliteit kun je hier tot wel 130 kilometer ver zien! Vanuit hier kun je ook Kaibab Plateau van Grand Canyon in Arizona als een puntje aan de horizon zien liggen. Ook heb je hier weer zicht op de Grand Staircase, met in het bijzonder de Grey Cliffs. Soms kun je vanaf Fairview Point visarenden spotten, wat echt uitzonderlijk is voor deze hoogte. Vlakbij Fairview Point ligt Swamp Canyon. Hier zijn de uitzichten misschien wat minder, maar dit gebied staat dan ook bekend om de vele hoodoos die je hier kunt vinden. Hier komen ook veel wandelingen vanuit het achterland langs, dus er is een gelegenheid om deze te combineren.

5. Inspiration Point en Bryce Point

Bryce Point is misschien wel een van de populairste plekken van het park. Vanuit hier kun uitkijken over Bryce Amphitheater. Deze vallei staat vol met hoodoos in allerlei kleuren rood. Tijdens zonsopgang geven deze kleuren een mooi uitzicht over de vallei; door de combinatie van zon en schaduw lijkt het haast wel alsof de vallei in brand staat! Als je nog wilt wandelen tijdens je bezoek, dan kan dat vanuit hier. Meerdere wandelingen van verschillende niveaus komen langs Bryce Point, waaronder Under-the-Rim Trail en Peek-a-Boo Trail. Vanaf Inspiration Point heb je uitzicht op de massieve rotsformatie met de naam Silent City. Vanwege de indrukwekkende hoogte is Inspiration Point ook erg populair. Houd bij beide punten dus rekening met eventuele drukte, want het zijn echte hotspots in de VS.


6. Sunset Point

Redelijk dichtbij de ingang van het park ligt Sunset Point. Hoewel de naam anders doet vermoeden, kun je hier de zon niet goed zien ondergaan. De zonsopgang is hier dan wel weer erg mooi! Je kunt dit punt dus het beste in de ochtend of in de namiddag bezoeken voor de mooiste foto’s. In het zuiden heb je uitzicht over Silent City, de rotsformatie; en in het noorden kun je Thor’s Hammer zien, een op zichzelf staande grote steen in de vorm van een hamer. Vanuit Sunset Point heb je ook een mooi uitzicht over het Bryce Amphitheater. Ook beginnen en eindigen hier veel wandelingen, waaronder Navajo Loop Trail en Queen’s Garden Trail.

7. Navajo Loop Trail

Navajo Loop Trail is een van de populairste wandelingen in het park, omdat het met haar 2,2 kilometer een korte wandeling is. Dit wil echter niet zeggen dat het geen zware wandeling is! Het is namelijk een steile wandeling en vergt dus redelijk wat inspanning. Toch is deze wandeling door het doolhof van de ‘inner canyon’ een geweldige manier om de omgeving van het park van dichtbij te ervaren. De wandeling bestaat vooral uit scherpe bochten omringd door de hoge wanden van de canyon. Je loopt door Wall Street, waar veel hoge Douglassparren staan, om vervolgens nog een keer langs Thor’s Hammer te komen.

8. Fairyland Point

Je kunt je dag beginnen óf afsluiten bij Fairyland Point. Dit uitzichtpunt is te bereiken via Fairyland Road, een weg nét over de parkgrens, maar nog vóór het Park Entrance Station. Aan het eind van de weg heb je uitzicht over een sprookjesachtig amfitheater dat haar naam eer aan doet: Fairyland Canyon. Verderop ligt een enorme rots die haast lijkt op een schip, vandaar ook de naam Sinking Ship. Als je zin hebt om je benen te strekken, kun je hier Fairyland Loop Trail lopen. Let wel op: dit is een redelijk intensieve wandeling van zo’n vier tot vijf uur. Een voordeel daaraan is wel dat het dus redelijk rustig is op het pad.

Veelgestelde vragen over Bryce Canyon National Park

Je kunt met de auto door Bryce Canyon National Park heen rijden, maar toeristen die het park eerder bezochten, raden aan om absoluut de auto uit te gaan en één of meerdere wandelingen te maken. Zo kun je het best van de schoonheid van het park genieten. Als je liever niet wandelt, kun je het park al fietsend verkennen of je kunt deelnemen aan een tocht te paard.

Omdat Bryce Canyon een relatief klein park is, is het makkelijk in één dag te bezoeken. Je kunt in een paar uur langs alle uitzichtpunten rijden. Als je ook nog een wandeling wilt maken, is het verstandig om te overwegen om een nachtje te blijven slapen.

Deze parken liggen helemaal niet zo gek ver van elkaar. De afstand tussen deze twee parken is slechts 80 mijl (omgerekend ongeveer 130 kilometer); een afstand waar je ongeveer anderhalf tot twee uur over doet.

Ja! Er loopt één hoofdweg door het park: Rim Road. Houd er rekening mee dat als je het park inrijdt, alle hoogtepunten aan de linkerkant van de weg liggen. Je kunt dus het beste helemaal tot het eind van het park doorrijden, om vervolgens daar om te keren. Zo kun je makkelijk parkeren aan de rechterkant van weg om te stoppen bij alle bezienswaardigheden.

In Bryce Canyon is één hotel: The Lodge at Bryce Canyon. Dit hotel heeft 110 kamers en is erg populair. Op tijd boeken is dus aanbevolen! Als je liever in de natuur blijft slapen, kan dit ook. Er zijn twee kampeerplekken met een beperkt aantal plaatsen. Je kunt ook in de ‘backcountry’ blijven slapen, maar hier heb je een vergunning voor nodig.