Atlanta

The Big Peach

Bekijk foto's

Vakantie Atlanta: Voor elke Amerika-liefhebber


Een vakantie Atlanta is perfect voor elke Amerika-liefhebber. Of je nou geïnteresseerd bent in Amerikaanse geschiedenis, van Amerikaanse sport houdt of graag Amerikaanse cultuur opsnuift: in Atlanta kan het! In de grootste stad van Georgia – tevens de hoofdstad – vind je twee paradepaardjes van de Amerikaanse cultuur: het hoofdkantoor van CNN en World of Coca-Cola; twee echte publiekstrekkers. Maar Atlanta is ook de geboorteplaats van Dr. Martin Luther King, dus je kunt hier ook veel leren over de burgerrechtenbeweging. Ontdek de stad tijdens een stedentrip Atlanta of begin je vakantie met een Fly Drive Atlanta.


kies hier uw favoriete rondreis / fly drive / stedentrip waar je Atlanta gaat bezoeken !


Vakantie Atlanta: 12 bezienswaardigheden


1. Centennial Olympic Park

Atlanta was de gaststad voor de Olympische Zomerspelen in 1996. Speciaal hiervoor werd Centennial Olympic Park aangelegd. De Olympische Spelen zijn natuurlijk allang vertrokken, maar de stad heeft er wel een prachtig park aan over gehouden. Inmiddels kun je het park zien als het hart van de stad. Om het park heen liggen namelijk veel toeristische attracties, waaronder CNN Center, World of Coca-Cola, Georgia Aquarium en meerdere sportarena’s. Centennial Olympic Park is dus de ideale plek om je dag in Atlanta te beginnen dan wel af te sluiten. Het park zelf is namelijk ook een goede plek om even bij te komen en te genieten van de skyline.

2. Georgia State Capitol

Atlanta is met haar 500.000 inwoners de grootste stad van de staat Georgia. Niet zo gek dus, dat de stad ook als hoofdstad van de staat fungeert. In Georgia State Capitol leer je meer over het gebouw en de geschiedenis van de democratie in Georgia. Het is gebouw is van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 geopend voor bezoekers. Je kunt deelnemen aan een rondleiding of zelf vrij rondlopen. Toegang is gratis.

3. Sweet Auburn Historic District

Voor een lesje in Amerikaanse burgerrechten-geschiedenis moet je naar Sweet Auburn Historic District. Deze wijk is een van de belangrijkste wijken voor Afro-Amerikanen in Amerika: Martin Luther King Jr. is in deze wijk geboren en begraven. Aan Auburn Avenue, de hoofdstraat, liggen de meeste historische attracties, waaronder het APEX Museum. In het APEX Museum kun je meer leren over de Afrikaanse diaspora. Niet veel verderop ligt het Margaret Mitchell House and Museum. Mitchell is bekend van haar wereldberoemde roman Gone with the Wind uit 1936 en de gelijknamige film uit 1939. In Municipal Market kun je nieuwe smaken uitproberen, waaronder de Caribische keuken en verschillende soorten vis.


4. World of Coca Cola

Een absolute must-visit in Atlanta: World of Coca-Cola! Coca-Cola vindt immers haar oorsprong in de stad Atlanta: in 1886 brouwde John Pemberton de eerste versie. Inmiddels is het niet meer weg te denken in supermarkten en restaurants over de hele wereld. In dit interactieve museum leer je meer over het wereldberoemde drankje. Bekijk de kluis waar het topgeheime recept ligt opgeslagen, zie hoe flesjes worden gevuld en ontdek de geschiedenis achter Coca-Cola. Extra leuk: in de Taste-It Experience kun je verschillende soorten cola van over de hele wereld proeven! Neem deel aan een rondleiding of bekijk het museum op je eigen tempo. De toegangsprijs is ongeveer $20; voor een rondleiding betaal je $10 extra.

5. Georgia Aquarium

Georgia Aquarium herbergt honderden soorten en duizenden dieren in zijn zeven grote galerijen, die allemaal leven in meer dan 10 miljoen US gallons (38.000 m3) zoet en zout water. Het was het grootste aquarium ter wereld vanaf de opening in 2005 tot 2012, toen het het op twee na grootste aquarium ter wereld werd, na het Marine Life Park in Singapore en het Chimelong Ocean Kingdom in China; het Georgia Aquarium blijft het grootste aquarium in de Verenigde Staten en op het westelijk halfrond. De opmerkelijke exemplaren van het aquarium zijn walvishaaien, beluga-walvissen, Californische zeeleeuwen, tuimelaars en mantaroggen.

6. Belt Line

Atlanta Belt Line is te vergelijken met de High Line in New York City, maar is toch op haar eigen manier uniek. Kilometers aan wandelpaden verbinden verschillende wijken van de stad met elkaar. Niet alleen is dit een leuke manier om de stad te verkennen; het is tegelijkertijd ook een ambitieus project om de infrastructuur van de stad te verbeteren. Onderweg kom je langs verschillende parken en restaurants waar je even kunt stoppen. Er zijn meerdere routes die je kunt volgen. De meeste routes zijn ongeveer twee à drie kilometer, dus ze zijn geschikt voor alle leeftijden. Je kunt de routes lopen, maar je kunt ze ook op de fiets verkennen.

7. Martin Luther King, Jr. National Historic Site

Martin Luther King Jr. National Historic Park, te vinden in het Sweet Auburn Historic District, is – hoe kan het ook anders – compleet opgedragen aan de burgerrechten held. Breng een bezoek aan het Visitor Center, waar je de Civil Rights Walk of Fame vindt. Maar in dit gebied kun je ook het geboortehuis van King bekijken. Het huis verkeert nog in de originele staat en is tegenwoordig als museum te bezoeken. In het King Center, iets verderop, leer je meer over het levenswerk van King en de impact die dit op de wereld had. Hier kun je ook de graftombes van King en zijn vrouw Coretta bezoeken.


8. Grant Park

Geschiedenis Liefhebbers opgelet! Atlanta heeft een belangrijke rol gespeeld in de Amerikaanse burgeroorlog tijdens de Battle of Atlanta. In Grant Park, het oudste park van de stad, ligt het Cyclorama and Civil War Museum. Je kunt hier een enorm draaiend diorama over deze slag bekijken. Vlakbij ligt Oakland Cemetery. Hier liggen veel Confederatie-soldaten begraven. Ben je niet zo van de geschiedenis? In dit park ligt ook Atlanta Zoo. Leuk voor een dagje uit met kinderen tijdens je vakantie Atlanta!

9. Starlight Drive-in Theater

Tijd over? Dan is een bezoekje aan de Starlight Drive-In Theater wellicht een leuk idee. Net zoals in de film rijd je met je auto het terrein op, om vervolgens vanuit je auto een film te bekijken. Van oude klassiekers tot nieuwere films: ze draaien hier van alles. Kijk voor het meest actuele aanbod even op hun website. In het weekend is er ook een vlooienmarkt bij de drive-in. Misschien tik je nog wel een prachtige vondst op de kop voor een klein prijsje!

10. Atlanta History Center

In de wijk Buckhead ligt het Atlanta History Center. Naast historische tuinen en een gerestaureerd landhuis uit 1928, vind je in dit complex negen permanente tentoonstellingen. Zo zijn er tentoonstellingen over Jim Crow en segregatie, de Olympische Spelen van 1996 en de Burgeroorlog. Je kunt deelnemen aan een rondleiding over het terrein of zelf op je eigen tempo de tuinen en het museum ontdekken. Let op, het museum is op maandag gesloten.

11. Filmlocatie

Komt de skyline van Atlanta je bekend voor? Dat kan kloppen! Veel Hollywood-films worden in Atlanta (dan wel Georgia) opgenomen, vanwege gunstige financiële regelingen en vergunningen. Vanuit Piedmont Park heb je het beste uitzicht op de welbekende skyline van Atlanta. Vooral voor The Walking Dead-fans is Atlanta een waar walhalla: vanaf de Jackson Street Bridge zul je vast wat vergezichten uit de serie herkennen. Andere films en series die hier zijn opgenomen zijn onder andere Baby Driver, The Vampire Diaries en The Hunger Games.

12. Musea in Atlanta

Atlanta is een grote stad in Amerika. Dit zie je ook terug in het enorme aanbod aan verschillende musea. Houd je van kunst? Dan is het High Museum of Art of het MODA (Museum of Design) misschien iets voor jou. Op zoek naar heel iets anders? Het Delta Flight Museum – gewijd aan de gelijknamige luchtvaartmaatschappij – heeft hangars vol met luchtvaartgeschiedenis. Ook leuk, met name voor oudere kinderen: het Trap Music Museum; opgericht door rapper T.I. in 2018 en geheel gewijd aan het populaire trap music-genre. Ook interessant: het National Center for Civil and Human Rights, waar het thema van mensenrechten centraal staat; of de College Football Hall of Fame, gewijd aan college football.


Veelgestelde vragen over Atlanta

Atlanta ligt het noordwesten in de staat Georgia. Georgia ligt in het zuidoosten van Amerika. In het zuiden grenst de staat met Florida, in het noordoosten met North Carolina en South Carolina en in het westen met Alabama en Tennessee.

In Atlanta is enorm veel te doen! Het is immers een grote stad. Vooral voor de echte Amerikaanse beleving moet je hier zijn. Leer meer over de heftige geschiedenis van de burgerrechtenbeweging of over de ontwikkeling Coca-Cola. Hier kan het!

Kinderen hoeven zich hier zeker niet te vervelen, met al die interactieve musea. Ook leuk voor kinderen: Georgia Aquarium en Atlanta Zoo.

Vanaf Amsterdam gaan directe vluchten naar Atlanta. Deze duren ongeveer 9 à 10 uur.

Atlanta kent een subtropisch klimaat. Echter, door haar relatief hoge ligging (op 300 meter) kan het er in de winter ook flink koud worden. In de zomermaanden is het er redelijk warm: gemiddeld 30 °C; in de winter is het gemiddeld 12 °C. Regenen doet het in Atlanta het hele jaar door op een bescheiden niveau. De beste reistijd is april-mei: er is dan een lekkere temperatuur, variërend van 15 °C tot 25 C°.