Everglades National Park

Moerasland in Florida

Bekijk foto's
Anhinga Trail Shark Valley Pa-Hay-Okee Outlook Hell’s Bay 10,000 Islands
  • Anhinga Trail
  • Shark Valley
  • Pa-Hay-Okee Outlook
  • Hell’s Bay
  • 10,000 Islands

Moerasland in Florida: het grootste subtropische park van Amerika!


Everglades National Park is misschien wel het bekendste nationale park van de staat Florida. Met een oppervlakte van meer dan 6.000 vierkante kilometer is het park het grootste subtropische park van de Verenigde Staten! Het park is eigenlijk een 150-kilometer lange rivier, maar deze “River of Grass” wordt voor het grootste deel bedekt door moerassen. De vermenging van zoet en zout water in het zuidwesten van het park maakt voor een uniek ecosysteem waarin verschillende diersoorten leven, waaronder meer dan 350 verschillende vogels, 300 verschillende vissen en 50 verschillende reptielen. Everglades National Park kun je o.a. bezoeken tijdens een stedentrip Miami.

Kies hier uw tour/excursie in Everglades National Park


6 bezienswaardigheden Everglades National Park

Hoewel veel nationale parken bekend staan om hun prachtige vergezichten is dit bij de Everglades niet per se het geval. Maar dit maakt het park zeker niet minder de moeite waard! Wat de Everglades namelijk zo speciaal maakt is dat je het park het best kunt ontdekken vanaf het water! Je kunt aan boord gaan van een speciale airboat, maar het wordt ook steeds populairder om door het park te kanoën of te kajakken. Dit is een unieke manier om compleet ondergedompeld te worden in de prachtige natuur die het park te bieden heeft. Ook als je liever aan land blijft, is er genoeg te doen. Je kunt door het park heen rijden, maar een zijn ook wandel- en fietsroutes. Zeker als je van vogel spotten of vissen houdt is dit een aanrader! Hieronder kun je wat lezen over de populairste bezienswaardigheden, zoals Anhinga Trail, Shark Valley, Pa-hay-okee Overlook, Hell’s Bay, 10,000 Islands en Big Cypress Gallery.

1. Anhinga Trail

Een van de populairste wandelroutes is Anhinga Trail, een wandelroute van ruim één kilometer. Omdat het grootste deel van de wandeling over houten wandelpaden loopt, is het een toegankelijke route voor alle leeftijden. Deze wandeling dankt haar naam aan de Anhinga, een watervogelsoort die vanwege haar dunnere nek ook wel ‘snakebird’ wordt genoemd. Dit is een van de bekendste wandelingen omdat je hier dieren in overvloed kunt spotten, waaronder vissen, schildpadden, vogels en alligators. Neem dus je verrekijker mee! Er worden ook regelmatig ranger tours gegeven over de Anhinga Trail; de leukste is misschien wel die in het donker: je kunt dan met een zaklamp onder begeleiding van een ranger alligators spotten!


2. Shark Valley

Als je minder tijd hebt is Shark Valley een aanrader om te bezoeken. Shark Valley wordt ook wel gezien als het hart van de Everglades en dus heb je hier een overzicht van de natuur die het park te bieden heeft. Door het gebied loopt een pad van 24 kilometer dwars door het moeras. Een ritje met de tram is een leuke manier geschikt voor alle leeftijden om kennis te maken met dit gebied. Tijdens een trip van ongeveer twee uur kun je dieren spotten in de natuur, terwijl een ranger je ondertussen van alles vertelt over de omgeving. Als je liever zelf je route bepaalt, kun je er ook voor kiezen om fietsen te huren en het pad al fietsend te verkennen. Pas wel op voor overstekende alligators!

3. Pa-Hay-Okee Outlook

Pa-Hay-Okee is een uitzichtpunt op ongeveer 21 kilometer van de hoofdingang van het park. Via een houten vlonder kom je bij dit punt, waar je uitzicht hebt over het uitgestrekte ‘grassy water’ van Shark River Slough. Het is aan te raden om dit plekje aan het eind van de middag te bezoeken, omdat je tijdens zonsondergang een mooi uitzicht hebt. Vanaf het uitkijkpunt kun je ook verschillende vogels spotten, dus neem je verrekijker mee! Omdat het maar een korte wandeling is (nog geen halve kilometer), is het ook goed te doen met kleine kinderen. Let wel op, het wordt aangeraden om géén eten en drinken mee te nemen tijdens dit wandelingetje omdat er genoeg alligators in het water zitten!


4. Hell’s Bay

Als je van avontuur houdt is de Hell’s Bay Canoe Trail een tip! De meeste toeristen kiezen vaak voor een ritje met de airboat, maar een kano is een milieuvriendelijk en stiller alternatief. Deze trail loopt dwars door het ondiepe moeras, waar de mangrovebossen je (deels) uit de zon houden. De route wordt aangegeven door witte plastic palen die uit het water omhoog steken. Tijdens je tocht loop je ook nog kans om verschillende diersoorten te spotten. Let wel, deze trail is 18 kilometer lang! Je kunt je tocht dus compleet maken met een overnachting op een van de speciale verhogingen langs de kant, waar je je tent op kunt zetten. Je hebt hier wel een vergunning voor nodig! Aan het eind kom je uit bij een groot meer met kleinere eilandjes erin.

5. 10,000 Islands

10,000 Islands is een must-visit als je van plan bent om Everglades National Park te bezoeken. Natuurlijk zijn er hier niet echt tienduizend verschillende eilandjes, maar het zijn er zeker wel veel! Dit gebied in het noordwesten van het park is het best te bezoeken per boot. Dagelijks worden er door verschillende organisaties boottochten naar het gebied georganiseerd van ongeveer anderhalf uur. Op de boot heb je uitgebreid de tijd om van de omgeving te genieten en te zoeken naar lamantijnen, dolfijnen en zeearenden. Het is ook mogelijk om hiernaartoe te kanoën! Er loopt een route, Wilderness Waterway, van meer dan 150 kilometer door het Amerikaanse gebied, maar er zijn ook kortere routes die naar het gebied leiden.

6. Big Cypress Gallery

Hoewel Big Cypress Gallery misschien minder bekend is, is een bezoek aan deze galerij zeker de moeite waard! Hier worden foto’s van de Everglades, gemaakt door Clyde Butcher, een bekende Amerikaanse natuurfotograaf, in zwart-wit tentoongesteld. Als je na het bekijken van deze stuk voor stuk prachtige foto’s zin hebt gekregen om de beelden in het echt te zien, dat kan! De galerie organiseert speciale wandelingen die je meenemen door de National Cypress Preserve, waaronder een fotosafari, waar je leert om foto’s te maken op de manier van Butcher. De galerij verhuurt ook kleine huisjes midden in het moeras als je geen genoeg kan krijgen van de omgeving!

Veelgestelde vragen over Everglades National Park

Je kunt de Everglades het best bezoeken in de winter (van december tot april). Het water staat dan op z’n laagst en dus heb je dan de meeste kans om wilde dieren te spotten. Er is dan ook een fijne temperatuur van ongeveer 24 °C. In de zomer is het erg warm en vochtig in het park; in de nazomer is er veel kans op sub-tropische stormen.

Er is genoeg te doen en te zien in de Everglades. Je kunt er wandelen, fietsen, kanoën en een boottocht maken. Tijdens al deze activiteiten kun je genieten van de natuur en allerlei verschillende wilde dieren, zoals alligators en krokodillen.

Jazeker! Net zoals de meeste nationale parken is Everglades National Park 24 uur per dag geopend; 365 dagen per jaar.

Ja, dit kan. Je moet er echter rekening mee houden dat er een stuk minder wegen zijn dan in andere nationale parken. Er zijn in de Everglades ook géén punten waar deze wegen elkaar kruisen! Je kunt dus geen ronde rijden! Het is daarom goed om te overwegen om de Everglades wandelend of per boot te ontdekken.

Nee, de Everglades zijn niet gevaarlijk. De NPS doet haar best om de veiligheid van bezoekers te waarborgen, maar uiteindelijk ben je altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Waar je vooral rekening mee moet houden is het meenemen van zo min mogelijk eten en drinken op bepaalde trails; dit is in verband met de alligators die dit dan ruiken. Als een alligator oversteekt, is het belangrijk om het dier met rust te laten! Je mag ook absoluut geen dieren voeren! Ook moet je rekening houden met muggen in het park het hele jaar door. Het wordt daarom geadviseerd om insectenspray te kopen om jezelf te beschermen tegen muggenbeten.