Route 66

The mother road !

Bekijk foto's

Route 66 is een legendarische snelweg in Noord-Amerika die thuishoort op iedere bucketlist.


Route 66 is een legendarische snelweg in Noord-Amerika die thuishoort op iedere bucketlist. In een paar weken rijd je dwars door Amerika en maak je dé ultieme road trip, dit kun je doen met de Route 66 autorondreis. Omdat er zo ontzettend veel bezienswaardigheden langs de route zijn, hebben we hier de mooiste plekken op een rijtje gezet.

Wat is er zo bijzonder aan route 66?

Heb je even? Het is dé snelweg van Amerika die in de loop der jaren vele boeken en films heeft geïnspireerd. Zeg route 66 en je zegt diners, motels, neonverlichting, grote billboards, klassieke benzinestations, maar ook vrijheid, avontuur en ontmoetingen met kleurrijke Amerikanen en gastvrije locals. Route 66 is een lappendeken van spectaculaire hoogtepunten (Hollywood, The Grand Canyon) en landschappen (woenstijnvlakten, bergen, de zee) en bijna 4000 km aan asfalt verspreid over 8 staten. Do we need to say more?

Beste tijd route 66

De beste tijd voor een road trip op route 66 is begin april tot en met half juli. En september/oktober. Dan is het weer perfect, zijn alle wegen en winkels open en is de hele route goed begaanbaar. 's Winters kan het op sommige plekken akelig koud zijn en in de zomer zijn thermometers die de 40 graden aantikken geen uitzondering in New Mexico, Arizona en Californië.


kies hier uw favoriete rondreis / fly drive inclusief de route 66

Kies hier uw tour/excursie tijdens de route 66


Route 66 Amerika Geschiedenis

Route 66 is in 1926 officieel geopend. Het vormde voor een lange tijd de belangrijkste verbindingsroute tussen het oosten en westen van Amerika, waar vooral het Amerikaanse vrachtverkeer en immigranten van profiteerden. Tijdens de droogte en de zandstormen (de Dust Bowl) die in jaren dertig het midwesten teisterden, trokken meer dan 200.000 boerenfamilies naar het westen en gingen via route 66 op zoek naar een beter leven in Californië. Toen het autobezit onder gewone Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog toenam, werd route 66 in rap tempo populairder onder vakantiegangers waardoor er steeds meer motels, diners, tankstations, winkels (en de voor route 66 zo kenmerkende billboards, beelden en neon signs) langs de route verschenen. In de jaren die volgden zou de 'Mother Road' uitgroeien tot een symbool voor de Amerikaanse droom van vrijheid, avontuur en een icoon van de naoorlogse groei en wederopbouw. Bovendien heeft route 66 veel welvaart gebracht in regio's die voorheen geïsoleerd waren. Na de komst van de snelwegen raakten delen van de route in verval en in 1985 werd de route officieel opgeheven. Maar dat betekent niet dat route 66 minder populair is geworden. Het blijft een favoriete route van Amerikanen en toeristen die de 3.945 kilometer lange route van Chicago naar Santa Monica een keertje willen afleggen op hun motor, RV, in een pick-up of een echte Amerikaanse oldtimer. Fun fact: Het had trouwens niet veel gescheeld of route 66 had route 60 of route 62 geheten.

Hoeveel tijd voor route 66?

Je kunt de route in delen afleggen, maar het leukste is om het in 1 keer te doen. Daarvoor heb je minimaal 2 weken nodig, en dat is eigenlijk nog te kort. Beter kun je er 3 á 4 weken voor uittrekken zodat je op je dooie gemak alle bezienswaardigheden van route 66 kunt bekijken zonder iets te missen.

66 bezienswaardigheden Route 66

Met bijna 4000 kilometer is het logisch dat route 66 bijna uit elkaar barst van de bezienswaardigheden. Daarom hebben we een route uitgestippeld van 66 mooie bezienswaardigheden langs route 66.

Californië

Gouden stranden en een zon die nooit onder lijkt te gaan: Welkom in Californië. Het begin van de route 66 road trip.

1. Santa Monica Pier, Los Angeles

De pier van Santa Monica is een perfecte spot om prachtige plaatjes van de oceaan te schieten. Santa Monica is een laidback stadje waar de typisch californische beach vibe lijkt te zijn uitgevonden. Je vindt hier prachtige stranden en surfspots en kunt er naar hartelust uitwaaien in de Californische zeewind om daarna één van de vele koffiebarretjes in te duiken om te genieten van een perfecte latte. Bovendien ligt het vlakbij downtown Los Angeles. De volgende stop.

2. Galco’s Old World Grocery,

Los Angeles Galco's in Los Angeles word je enthousiast welkom geheten door eigenaar John Nese die zijn klanten helpt te kiezen uit 700 smaken frisdrank (toasted marshmallow, cotton candy) van over de hele wereld.


3. Aztec Hotel

Op het eerste gezicht lijkt het een Maya tempel, maar bij nadere inspectie blijkt het een hotel wat van binnen en buiten helemaal geïnspireerd is op de stijl van de Maya cultuur (maar de naam Aztec heeft gekregen omdat dat bekender was). Wees gewaarschuwd: Dit is een van de apartere plekken om te overnachten. Al sinds de opening in 1925 gaan er geruchten over spoken, legenden en onopgeloste moorden.

4. Elmer’s Bottle Tree Ranch

Tussen Victorville en Barstow vind je Elmer's Bottle Tree Ranch. Het begon met een paar lege flessen die hij verzamelde met zijn vader toen hij zes was, en is uitgegroeid tot een kleurrijke plek met bomen gemaakt van ijzer en flessen als takken. Zeer instagrammable.

5. Hollywood

Een road trip door Amerika is niet compleet zonder een bezoekje aan Hollywood, ook route 66 niet. Zeker doen: De Hollywood sign bekijken vanaf Het Griffith Observatorium (waar je een verbluffend uitzicht over de stad hebt) en de Hollywood Walk of Fame.Tijd over? Rijd dan eens (een stukje) over Mulholland Drive, een populaire, bochtige route door de heuvels rond L.A. met veel uitzichtpunten over de stad.

6. Calico Ghost Town

Calico is een oud mijnstadje met een rijke geschiedenis en een bruisend verleden. Nu is het een spookstadje met veel leuke bezienswaardigheden: Bezoek er een saloon en wandel door Main Street en stel jezelf voor hoe het er hier 200 jaar geleden uitgezien moet hebben.

7. Cucamonga Service Station

De Cucamonga Service Station is één van de vele klassieke, oude benzinestations langs route 66 die is omgebouwd tot een route 66 museum. Leuk om even te stoppen.

8. McDonald’s museum

Meer Amerikaanse historie vind je in het McDonald's Museum op steenworp afstand van route 66 in San Bernardino. Dit was één van de eerste McDonalds vestigingen en is nu een populair museum.

Arizona

Na 500 Californische kilometers zie je het rode landschap van Arizona verschijnen. Hier wisselen adembenemende rotsformaties en indrukwekkende woestijnlandschappen elkaar af en vind je een paar van de mooiste stukken van route 66.

9. Meteor Crater

First stop, Meteor Crater. Misschien wel de bekendste krater van de wereld. Ongeveer 50.000 jaar geleden is hier een flinke meteoriet terecht gekomen die een indrukwekkende krater van 1300 meter breed en 170 meter diep heeft achtergelaten. Fun fact: NASA heeft hier getraind voor de maanlanding.

10. Grand Canyon

De Grand Canyon mag je natuurlijk niet overslaan. Als je planning het toelaat ga dan vlak na zonsopgang of vlak voor zonsondergang en kijk hoe de zonnestralen hun werk doen en het hele gebied voorzien van een oranje rode gloed. Absoluut de moeite waard. Mocht je het aandurven, pak dan even de Grand Canyon Skywalk mee, een zwevend glazen platform waar je 1200m de diepte in kijkt.

11. Oatman

Het spookstadje Oatman is de ideale plek om je voor even in het oude Wilde Westen te wanen. Dit was ooit een levendige plek waar jaarlijks voor 40 miljoen aan goud uit de mijn werd gehaald. Nu wonen er alleen nog wilde (maar vriendelijke) ezels en is het een leuke stop langs de route 66. Ook de rit er naar toe is een echte aanrader. Naast het gedeelte van van Seligman naar Kingman (waar nog de echte authentieke route 66 sfeer hangt), vinden veel bezoekers dit het mooiste stuk van route 66.

12. Grand Canyon Caverns

De volgende stop op de route is de Grand Canyon Caverns. De diepste grotten in Amerika. Voor avonturiers zijn er spectaculaire klim- en wandelroutes en als je het liever rustiger aan doet kun je een wandeling maken door het gebied. Ook kun je hier 200 meter onder de grond een hapje eten.

13. Jack Rabbit Trading

PostHere it it, the Jack Rabbit Trading Post! Één van de hoogtepunten uit de gloriedagen van route 66, nu een souvenirwinkel. Jack Rabbit Tradings post is niet te missen, overal langs de route vind je de bekende borden.

14. Wigwam Motel

In Holbrook, Arizona, kun je slapen in een echte Wigwam. Niet per se een luxe overnachting, maar wel eentje om niet gauw te vergeten en perfect voor een bezoekje aan het Painted Desert and Petrified Forest National park, de volgende stop van de road trip.

15. Painted Desert and Petrified Forest National Park

In de Painted Desert lijkt het alsof iemand met een kwast het landschap te lijf is gegaan, door jarenlange erosie hebben de bergen in deze woestijn de prachtigste kleuren gekregen. De beste tijd om dit te zien is 's ochtends vroeg of 's avonds vlak voor zonsondergang. Om nog even in woestijnsferen te blijven: In het Petrified Forest National Park (dat onderdeel uitmaakt van de Painted Desert) vind je grootste verzameling versteende bomen ter wereld die ongeveer 225 miljoen jaar geleden groeiden. Oorspronkelijk liep route 66 dwars door het gebied, nu herinneren alleen oude telefoonpalen er nog aan dat hier ooit een weg lag.

16. Standing On The Corner Park

Elk jaar bezoeken duizenden mensen dit parkje op een straathoek in Winslow, Arizona. Vooral fans van The Eagles moeten hier een keer geweest zijn. De plek is bekend geraakt door de song van The Eagles 'take it easy' met daarin de regel '"Well, I'm a-standin' on a corner in Winslow, Arizona and such a fine sight to see. It's a girl, my Lord, in a flatbed Ford slowin' down to take a look at me." Heb je toch maar mooi meegepakt! New Mexico staat bekend als het Land van Betovering, en terecht. De combinatie van woestijn, bergen, historie, beroemde route 66 iconen en steden zoals Santa Fe maken de rit door New Mexico absoluut memorabel.

17. Acoma Pueblo

Als je de tijd hebt om een kleine omweg te maken rijd dan langs Acoma Pueblo in het indianenreservaat Acoma. Het historische stadje ligt boven op een tafelberg in een ruig landschap waar al sinds de 12e eeuw mensen wonen in typische lemen huizen in Adobe architectuur.

18. Blue Swallow Motel

Na een lange, droge rit door de woestijn doemt er in de schemerige avondgloed een neonblauwe zwaluw op. Als je dichterbij komt verrijst er een roze gebouw dat rechtstreeks uit een Hollywood film lijkt te komen. Dit is de Blue Swallow Motel, een motor-inn in onvervalste route 66 stijl dat op de lijst van National Register for Historic Places staat en perfect bewaard is gebleven.

19. Teepee Curios

Even verderop in Tucumcari ligt Teepee Curios. Te herkennen aan de Teepee voor de ingang. Het was oorspronkelijk een benzinepomp, maar nu een winkeltje met route 66 curiosa.

20. Route 66 monument

Voordat de road trip het schilderachtige Tucumcari verlaat kom je nog langs een route 66 monument. Tijd voor een foto.

21. Santa Rosa Blue Hole

De Santa Rosa Blue Hole (Agua Negra Chiquita) verschijnt als een fata morgana midden in de woestijn van New Mexico. Neem een duik in het heldere blauwe water van een van de zeven meren die ondergronds met elkaar verbonden zijn. Een zeer welkome afkoeling voor verhitte reizigers en populair bij scuba-divers.

22. San Miguel Chapel

De San Miguel Chapel in Santa Fe is de oudste Noord-Amerikaanse, katholieke kerk en is tot op de dag van vandaag in gebruik. De kapel is ergens tussen 1610 en 1626 gebouwd, maar staat na een aantal renovaties en verwoestingen nog steeds fier overeind. Tegenover San Miguel Chapel staat trouwens het oudste huis van de VS.

23. Route 66 Auto Museum

Eigenaar Bozo Cordova is altijd gefascineerd geweest door auto's. Als kind verzamelde hij modelauto's, later opende hij een garage langs de route en tegenwoordig heeft hij een museum vol met oldtimers en oude handbeschilderde reclameborden uit de glorietijd van route 66.

24. Mesalands Dinosaur Museum

Liefhebbers van Jurassic Park moeten het Mesalands Dinosaur Museum niet overslaan. Het museum heeft de grootste collectie bronzen prehistorische skeletten ter wereld een levensgroot model van een Torvosaurus.

25. Gallup

Gallup is de oudste stad van Amerika waar een echte westernsfeer heerst. In Gallup ontmoeten de highway cultuur van route 66 en de cultuur van de Native Americans elkaar. Het is een stadje met volop historie dat middenin verschillende indianenreservaten ligt, vandaar de bijnaam Indian Capital of the world.

26. Historic El Rancho Hotel

In Gallup kun je overnachten in The El Rancho Hotel in Gallup, dat ooit bekend stond als “Home of the Movie Stars.” Veel oude Hollywood celebrities sliepen hier tijdens de opnames van westernfilms. Texas is gemaakt voor road trips: nergens anders vind je zulke lange, lege en relaxte wegen om op te rijden. Bovendien zijn er overal stops om even (bij) te tanken en zijn er volop bezienswaardigheden.

27. The Conoco Tower Station

Conoco Tower Station is de Taj Mahal onder de Texaanse benzinepompen en is gebouwd in 1935. Sindsdien behoort het tot een van de hoogtepunten van de originele route 66 en volgens velen is het de mooiste vintage benzinepomp langs route 66.

28. The Leaning Water Tower

In Groom, Texas, langs de originele route 66 staat de Leaning Water Tower. Ralph Britten, een man die een wegrestaurant wilde beginnen, kocht de toren, versleepte hem vanuit het verderop gelegen Lefors en plantte hem in Groom. Waar hij er met een bulldozer tegenaan reed en de toren scheef kwam te staan. Een perfecte marketingtruc, sindsdien lopen reizigers er de deur plat.

29. Route 66 Midpoint

De Midpoint Diner is een ideale plek voor een pitstop en ligt precies in het midden van route 66. De helft van de road trip zit erop. Nog maar 1139 mijl (1833 km) te gaan.

30. Cadillac Ranch

De Cadillac Ranch is street art, maar dan in de woestijn. Ter hoogte van Amarillo, Texas steken 10 kleurrijk beschilderde cadillacs uit de grond. Een bijzonder kunstwerk, zeker even uitstappen dus.

31. The Big Texan Steak Ranch

Alles is groter in Texas. Dus ook de steaks. Het restaurant The Big Texan Steak Ranch & Brewery in Amarillo, Texas staat bekend om de 72 Oz. Steak, een flinke biefstuk van ruim twee kilo die gratis is als je hem binnen twee uur op krijgt. Een uitdaging die veel road trippers graag aangaan.

32. Palo Duro Canyon State Park

Dit is de op twee na grootste canyon in Amerika met een kloof van 110 meter lang en veel zogenaamde hoodoos. Lange pilaren van uitgesleten zandstenen. Tijd voor een hike of mountainbike tripje langs de mooiste uitkijkpunten of, en veel Texaanser wordt het niet, een ritje door de Canyon per paard.

33. The Vega Motel

Één van de vele klassieke motels uit de hoogtijdagen van route 66 ligt in Vega, Texas. Het motel is in de jaren 40 geopend en is grotendeels in originele staat gebleven. Onlangs is het gerestaureerd en heropend als AirBnb.


34. VW Slug Bug Ranch

Een paar kilometer buiten Amarillo kom je de VW Slug Bug Ranch tegen, het kleinere broertje van de Cadillac Ranch waar volgens hetzelfde recept vijf Volkswagen Kevers in de grond steken.

35. The Giant Cross

The Giant Cross (of our Lord Jesus Christ) is sinds 1995 een blikvanger in het vlakke Texaanse landschap. Het is een van de grootste kruisen in de wereld en is 60 meter hoog en weegt 1250 ton. Het heeft 100 lassers ongeveer 8 maanden gekost om in elkaar te lassen.

Oklahoma

Oklahoma is de thuisstaat van een van de grondleggers van route 66 en een staat waar ze erg trots zijn op hun stukje van de route. Daarom vind je er veel bezienswaardigheden die herinneren aan de authentieke Mother Road.

36. Route 66 Museum

In Oklahoma zijn twee musea die zich richten op route 66. Het Oklahoma Route 66 Museum in Clinton en het National Route 66 Museum in Elk City. In beide musea wordt het complete verhaal van route 66 verteld en valt naast geschiedenis, een indrukwekkende hoeveelheid memorabilia te bezichtigen.

37. The World’s Largest Tomel Pole

In Chelsea, Oklahoma staat de grootste totempaal van de wereld. De 20 meter hoge totempaal, waar meer dan 10 jaar aan gewerkt is, is één van de populairste toeristische attracties van Oklahoma en stralend middelpunt van het Ed Galloway Totem Pole Park waar naast de kleurrijke sculptuur nog 11 andere bijzondere gebouwen te bewonderen zijn.

38. Dairy King

De Dairy King in Commerce, Oklahoma was van oorsprong een benzinestation. Tegenwoordig vul je er vooral je maag, want ze staan er nu bekend om de route 66 koekjes in de vorm van debekende route 66 borden.

39. Hole in the Wall Conoco Station

Als je er dan toch in de buurt bent ga dan ook even langs de Hole in the Wall Conoco Station. Dit ligt tegenover de Dairy King en is letterlijk een hole in the wall want het is in een muur gebouwd van een bestaand gebouw.

40. Rock Cafe

Op een gegeven moment ben je wel weer toe aan een hapje eten. En dat doe je bijvoorbeeld in het Rock Cafe, een nostalgische plek in Stroud, Oklahoma die zijn naam dankt aan de zandstenen waaruit het is opgebouwd. Fun fact: De eigenaresse was de inspiratiebron voor de Porsche in de Pixar film Cars.

41. The Blue Whale of Catoosa

Only in America: een gigantische walvis van bijna 7 meter hoog en 24 meter lang. De walvis ligt in een riviertje in de buurt van Catoosa, pal aan de route vlak buiten Tulsa. Het werd ooit gebouwd door Hugh Davis als cadeau voor zijn vrouw (omdat ze zo van walvissen hield), en is nu uitgegroeid tot een geliefde hotspot waar veel route 66 road trippers even de tijd nemen om te picknicken.

42. The Arcadia Round Barn

Verder naar het zuiden richting Oklahoma City ligt Arcadia Round Barn. De enige ronde boerderij van Amerika, waarvan iedereen die er sinds 1898 langskomt zich afvraagt waarom 'ie eigenlijk rond is. Een goed onderhouden monument en een van de meest gefotografeerde gebouwen langs de route.

43. Coleman Theatre

Het Coleman Theatre is een iconisch stukje geschiedenis van Oklahoma waar sinds 1929 voorstellingen en evenementen worden gehouden. Het momument zelf is gebouwd in de Spaanse Mission Revival-stijl met een weelderig Louis XV-interieur, compleet met bladgoud, zijden damastpanelen, glas-in-loodpanelen en als klap op de vuurpijl een kroonluchter van 2000 pond.

Kansas

Ondanks dat de route 66 Kansas maar 13 mijl (iets meer dan 20 km) door Kansas komt is het toch de moeite waard om er de tijd voor te nemen. In dit gedeelte van Kansas vind je veel geschiedenis: De regio heeft een roemrucht mijnbouw verleden en tijdens de burgeroorlog is er hevig gevochten. Recent hebben de makers van Cars er veel inspiratie opgedaan.

44. Cafe on the Route

De eerste stop in Kansas is het Cafe on the Route in Baxter Springs. Het café zelf is al enkele jaren gesloten, maar het historische bankgebouw herinnert nog aan de jaren 30 van de vorige eeuw.

45. Baxter Springs Independent Oil and Gas Service Station

Iets verderop in Baxtar staat het Independent Oil and Gas Service Station. Het tankstation is geopend in 1930, gesloten in 1970 en recent weer in ere hersteld. Als je geluk hebt, ontmoet je hier Dean "Crazy Legs" Walker, een kleurrijke lokale celebrity die de inspiratie was voor het Cars personage "Tow Matter".

46. Brush Creek Bridge

Even buiten Baxtar Springs passeer je een oude brug over de Brush Creek. Dit is de laatst overgebleven brug van dit type op route 66 en is dan ook opgenomen in het National Register of Historic Places.

47. The Williams’ Store

In Riverton, Kansas kom je langs The Williams Store, een winkeltje dat sinds 1923 bestaat en vanaf de jaren '30 is opgenomen als officiële stop langs route 66. Veel reizigers stoppen er even voor een BBQ sandwich, slice watermeloen of om even terug in de tijd te gaan: het oorspronkelijke interieur is nog helemaal in oude staat en er wordt alles aan gedaan om het zo te houden.

48. Kan-O-Tex Service Station

Het Kan-O-Tex Service Station in Galena, Kansas, is een souvenirwinkeltje en was ooit een fraaie benzinepomp dat sinds 1934 road trippers voorzag van benzine. Ook hier hebben de Pixar animators goed om zich heen gekeken. Er staat een oude sleepwagen die model stond voor 1 van de karakters uit de film.

49. The Litch Historical and Mining Museum

Dit is een interessante bezienswaardigheid in Galena, Kansas die je zeker niet moet overslaan. Hier vind je alles over de roemruchte geschiedenis van de lokale mijnbouwindustrie van dit ooit zo bloeiende stadje.

50. Fort Blair

Fort Blair bood tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog onderdak aan 6000 troepen. In 1863 heeft hier een veldslag plaatsgevonden toen het Fort werd verrast door pro-confederale bushwhackers onder leiding van de beruchte kapitein Willam Quantrill en Bloody Bill Anderson. Het fort zelf bestaat niet meer, (alleen nog een blokhut waar gewonden verzorgd werden), maar in het verderop gelegen Baxter Springs Heritage Center and Museum kom je alles te weten komt over de geschiedenis van Fort Blair en de burgeroorlog in de regio.

51. Galena Historic District

In de beginjaren van route 66 heeft de weg een belangrijke bijdrage geleverd aan de welvaart van de regio Galena. Totdat in de jaren 70 toen de mijnen dicht gingen en de nieuwe snelweg werd aangelegd. Nu is het plaatsje een bestemming waar je in het historische centrum naast musea, typische oude gebouwen, een parkje, een memorial aantreft voor 1 van de grondleggers van route 66.MissouriVeel gedeelten van route 66 in Missouri zijn niet meer intact, dus hier en daar moet je omrijden (ook geen straf!) maar toch rijd je nog meer dan 300 mijl door Missouri, van Joplin tot St. Louis en kom je langs vele motels, diners en andere route 66 monumenten.

52. The World’s Second Largest Rocking Chair

Nog eentje in de categorie Only in America: The World's Second Largest Rocking Chair in Cuba, Missouri. Het enorme gevaarte schommelde ooit echt, maar is nu veilig vast gelast. Als je slim bent plan je je bezoekje zo dat het samenvalt met "Picture on Rocker Day", de enige dag per jaar dat bezoekers op de stoel mogen klimmen en naar hartelust selfies kunnen maken.

53. Wagon Wheel Motel

Het Wagon Wheel motel is het oudste motel langs route 66 dat nog steeds in bedrijf is en waar je de nacht doorbrengt in authentieke route 66 sfeer. Aanrader!

54. 66 Drive-In Theater

Typisch Amerikaans: Drive-In bioscopen waar je vanuit de auto een filmpje kon pakken. Het Drive-In Theater in Carthage, Missouri, is er zo eentje die weggelopen lijkt te zijn uit een fifties film. In het weekend kun je er nog steeds genieten van een goede kaskraker. Vergeet de pop-corn niet!

55. Gillioz Theatre

In het recent gerestaureerde klassieke theater in Springfield, Missouri krijg je een glimp van hoe het culturele leven er tijdens de bloeiperiode van route 66 uitgezien moet hebben.

56. Meramec Caverns en River US 66 Bridge

Meramec is een must visit plaatsje langs route 66. Veel mensen stoppen er vanwege de beroemde grotten (Missouri wordt ook wel The Cave State genoemd) maar ook zeer de moeite waard is de River US 66 bridge; een historische brug die op de nominatie stond om gesloopt te worden, maar op het nippertje is gered. In het park naast de brug heb je alle ruimte voor een picknick en er ligt nog een stukje origineel route 66 asfalt.

57. Big Chief Hotel

De Big Chief Motel (nu Big Chief Roadhouse) is beroemd vanwege het historische gebouw dat is gerestaureerd en op de National Register of Historic Places staat.

58. Circle Inn Malt Shop

In dit restaurant heeft de tijd stilgestaan. Een uitstekende plek om even te stoppen en te eten. Het originele neon bord op het dak heeft een plekje gekregen in de American Sign museum. Ook vind je er veel route 66 memorabilia.

59. Munger Moss Motel

Het Munger Moss Motel is 1 van de laatst overgebleven vintage mom and pop shops in Lebanon Missouri. Hier stap je terug in de tijd en slaap je in route 66 thema kamers. De gastvrije eigenaren zitten vol met anekdotes over hun belevenissen van 50 jaar route 66. Wees niet bang dat je het hotel voorbij rijdt, want het fantastische neon billboard valt niet te missen.

Illinois

De laatste staat van de road trip. (Of de eerste als je andersom rijdt). Via St. Louis rijd je naar het noordoosten naar het eindpunt Chicago (The Windy City) aan Lake Michigan.

60. Paul Bunyan and a Hotdog

Paul Bunyan is een Amerikaanse legende. In Cicero, Illinois staat het beeld van Paul Bunyan and a Hotdog. Een enorm beeld en een goed voorbeeld van de vele Muffler Men (gigantische reclame beelden van glasvezel die je overal langs route 66, maar vooral in Illinois terugvindt.

61. Start of Route 66 Signs

Ook al rijd je van West naar Oost, een selfie met de klassieke start of route 66 signs mag niet ontbreken.

62. Chain of Rocks Bridge

Een interessante brug die je niet meteen zult vergeten. De brug maakt in het midden een hoek van dertig graden terwijl je de Mississippi oversteekt. In de verte zie je de bekende boog van St Louis liggen.

63. Ariston Cafe

Het Ariston Cafe in Litchfield is geopend in 1935 en stil going strong. Een echte Amerikaanse diner waar je kunt genieten van een van Amerikaanse belangrijkste bijdrage aan de culinaire wereld: de hamburger, maar waar ook gerechten van over de hele wereld worden geserveerd.

64. Mural City

Langs route 66 zijn er meerdere plaatsen die de titel Mural City claimen. Zo ook Pontiac. Downtown vind je meer dan 30 muurschilderingen waaronder één van de meest gefotografeerde route 66 hotspots. Absoluut de moeite waard dus.

65. Largest Catsup Bottle in the World

Nog een voorbeeldje van reclame langs route 66: De grootste ketchup fles (eigenlijk een watertoren) ter wereld in Colinsville, Illinois.

66. The Historic Standard Oil Gas Station

Ook al kun je er al lang niet meer tanken toch is een bezoekje aan de The Historic Standard Oil Gas Station in Odell, Illinois de moeite waard. Het is één van de oudste benzinepompen langs de route, die in bijna perfecte staat bewaard is gebleven. Hier is de typische route 66 sfeer bijna tastbaar.

'Officieel' begint de route in Chicago. Maar je kunt er ook voor kiezen om de route andersom te rijden en te beginnen in Santa Monica.

Het is mogelijk om de hele route in 2 weken af te leggen, maar de meeste mensen kiezen er voor om er wat langer over te doen om zoveel mogelijk te kunnen zien.

De totale lengte van de route is 3945 kilometer (ruim 2400 mijl). Maar als je hier en daar een kleine detour maakt om een extra bezienswaardigheid mee te pakken dan is het iets langer.

Route 66 doorkruist 8 Amerikaanse staten: Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona en Californië.

Route 66 is een icoon van de Amerikaanse cultuur en een route die iedereen op zijn minst een keertje gereden moet hebben.