Yosemite National Park

Klein Zwitserland in California

Bekijk foto's
Tunnel View Mist trail Tioga Road Glacier Point
  • Tunnel View
  • Mist trail
  • Tioga Road
  • Glacier Point

Hoge bergen, gletsjers, watervallen, meren en bossen met de grootste sequoiabomen ter wereld!


Yosemite National Park is een van de bekendste nationale parken van de Verenigde Staten gelegen in de staat Californië. Bekend om zijn rotsachtige kliffen, metershoge sequoiabomen en enorme watervallen trekt het park jaarlijks zo’n 4 miljoen bezoekers. Het park dankt zijn aparte naam aan een verdreven stam oorspronkelijke bewoners: Yosemite betekent ‘moordenaar’ in het Miwoks. Mede daardoor speelde het park een grote rol bij het ontstaan van de National Park Service.  Sinds 1984 prijkt het park op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit wil je van dichtbij zien tijdens je vakantie West-Amerika!


5 bezienswaardigheden Yosemite National Park

Yosemite staat vooral bekend om de vele zogeheten ‘trails’ die je al wandelend langs de meest adembenemende uitzichten van hoge watervallen en granieten bergtoppen brengen. Het park bestaat immers voor meer dan 95% uit ongerepte natuur. Vanwege de enorme verschillen in landschap is er ook een grote biodiversiteit: meer dan 400 verschillende diersoorten leven in het park. Een camera is dus onmisbaar tijdens een wandeling om foto’s te maken van de wonderschone natuur die het park te bieden heeft.

1. Tunnel View

Tunnel View is zo mogelijk een van de bekendste ‘scenic views’ van Yosemite. Dit uitzichtpunt geeft een prachtige panoramische blik op Yosemite Valley. Te zien aan de linkerkant is de berg El Captain; aan de rechterkant Bridalveil Fall, te herkennen aan de waterval; en helemaal aan de overkant van de valley kun je nog net de Half Dome zien. Deze plek is een van de populairste plekken van het park, omdat hier amper te zien is dat het park door de jaren steeds meer gemoderniseerd is. Deze plek is gemakkelijk te bereiken met de auto, door de directe verbinding met de Highway 41. Je weet dat je op de plaats van bestemming bent als je aan het eind van de tunnel het uitzicht al in de verte kunt zien. Voor de beste foto’s kun je het beste óf heel vroeg gaan (vanwege de imponerende schaduwen op de bergen), óf juist aan het eind van de middag (vanwege de wegzakkende zon). Houd er rekening mee dat het hier erg druk kan zijn.

2. Mist trail

Mist Trail is een van de bekendste wandelingen van Yosemite. Veel wandelingen zijn populair omdat ze één specifiek eindpunt hebben, maar dit geldt niet voor Mist Trail. Mist Trail kent over de hele route prachtige landschappen, met meerdere watervallen waarbij je uitzicht hebt over onder andere Vernal Fall en Nevada Fall. Neem zeker een regenjas mee, want de kans is groot dat je misschien nat wordt als je omhoog klimt naar de toppen van deze watervallen! Omdat Mist Trail een relatief korte wandeling is (5 kilometer tot Vernal Fall, 11 kilometer tot Nevada Fall), is hij ook erg populair. Je kunt Mist Trail het beste bezoeken tijdens de zomermaanden, dus tussen april en juli. Je doet er ook goed aan om vroeg in de ochtend te vertrekken, of juist laat in de middag, om de grote menigte te ontlopen. Echter, doordat het een drukke route is, zijn er wel genoeg eet- en toiletgelegenheden geïnstalleerd langs de route.

3. Tioga Road

Als liever in de auto blijft zitten is Tioga Road zeker een aanrader. Deze 62 kilometer-lange weg loopt door het hele park en leidt naar een aantal mooie plekken. Vanuit de auto heb je uitzicht op bergmeren en groeves vol sequoia’s. Tioga Road is verbonden aan de Tioga Pass, de bergroute door de Sierra Nevada. Met deze route kom je onder andere langs Tenaya Lake. Dit is een perfecte plek voor een picknick. Niet ver hier vandaan liggen de Tuolumne Meadows, een uitgestrekte groeve met sequoia’s. Je kunt hier parkeren bij Tuolumne Grove, een uurtje verderop, voor een korte wandeling (3,2 kilometer). Daarnaast is Olmsted Point een van de mooiste uitkijkpunten aan de Tioga Road, vlakbij Tenaya Lake. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de vallei, met in het midden de befaamde Half Dome.
Houd er rekening mee dat de Tioga Road alleen in de zomermaanden te bezoeken is, dus vanaf eind mei tot begin november. Dit heeft te maken met hevige sneeuwval in de wintermaanden. Het duurt dan ook een maand om de hele weg weer sneeuwvrij te maken; iets wat meestal begint halverwege april.

4. Glacier Point

Glacier Point is een van de bekendste kliffen van het park. Vanuit Yosemite Valley is het ongeveer één uur rijden naar het eind van Glacier Point Road. Op een hoogte van 2,1 kilometer kijk je uit over de vallei. Je hebt uitzicht op onder andere de Vernal en Nevada Falls, maar ook op de Half Dome en de Yosemite Falls. Omdat het een relatief korte wandelroute (1,6 kilometer) is naar de top, wordt deze wandeling druk bezocht. Het is immers een wandeling van ‘slechts’ twintig minuten. Deze route is ook toegankelijk voor rolstoelen, omdat je amper merkt dat het pad omhoog loopt. Als je een plek met minder drukte zoekt, kun je vanuit hier ook naar Sentinel Dome of Taft Point wandelen.


5. Yosemite National Park dieren

Er wonen meer dan 400 verschillende diersoorten in Yosemite, waaronder een aantal van de gevaarlijkste dieren in Amerika. Van poema’s tot berggeiten en van beren tot vossen. Het enorm gevarieerde landschap van het park maakt het dat er zoveel verschillende diersoorten kunnen leven. De meeste dieren zullen echter in de weides en de bossen leven vanwege een rijk aanbod aan voedsel. Boven de boomgrens, dus op de bergtoppen, zul je minder snel dieren tegenkomen.
Over het algemeen zijn de dieren niet gevaarlijk. In de afgelopen jaren zijn er bijvoorbeeld ieder jaar ongeveer twintig gevallen geregistreerd van ongelukken tussen mens en beer. Hoewel de NPS haar best doet om al deze dierensoorten zo goed mogelijk te behouden, zijn er toch veertig diersoorten die de status ‘bedreigd’ hebben in het park. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren, waaronder klimaatverandering en luchtvervuiling. Daarom drukt de NPS bezoekers op het hart om de dieren zoveel mogelijk met rust te laten en de natuur te respecteren.

Veelgestelde vragen over Yosemite National Park

Yosemite National Park is 365 dagen per jaar geopend. Het park is 24 uur per dag toegankelijk, al zijn sommige toegangswegen ’s nachts gesloten. Hoewel het park heel het jaar door prachtig is, kun je het beste in de zomermaanden gaan (van begin april tot eind november). Het park staat immers niet bekend om zijn mooie herfstkleuren, maar om de watervallen en de sequoia’s. De watervallen zijn het krachtigst in mei en juni (dit heeft met de aanvoer van smeltwater uit de bergen te maken). Veel van de hoofdwegen in het park zijn in de winter door sneeuwval afgesloten.

Dit hangt natuurlijk compleet af van je tijd en je budget, maar houd in gedachten dat de oppervlakte van het park meer dan 3.000 m² bedraagt. Er zijn enorm veel uitkijkpunten en wandelroutes. Je kunt dus je plan het beste baseren op wat je graag wilt zien!

Hoewel Yosemite Park prima met de auto te bezoeken is, kun je de mooiste plekken het beste te voet bereiken. Er zijn ‘trails’ voor elk niveau wandelaar: van beginner tot geavanceerd. Houd er rekening mee dat sommige paden drukker bezocht zullen worden dan anderen; je kunt het beste vroeg op pad gaan!

Hoewel NPS haar best doet om het park zo veilig mogelijk te maken, is het betreden van de trails op eigen risico. Pas daarom goed op en blijf altijd op de geijkte paden! Voor beren en poema’s hoef je ook niet bang te zijn; er is nog nooit een bezoeker aangevallen door een beer.

Als je op zoek bent naar prachtige panoramische uitzichten vol met granieten rotsen, krachtige watervallen en torenhoge sequoia’s, dan is Yosemite National Park een must-visit! Een camera is daarom onmisbaar bij een bezoek aan Yosemite.