Esta aanvragen voor Amerika

Bekijk foto's

Een ESTA aanvraag voor de VS is een essentiële stap voor bepaalde reizigers die naar Amerika willen reizen. Het is een elektronische reistoestemming die vereist is voor staatsburgers uit landen die deel uitmaken van het Visa Waiver Program. Deze toestemming, die twee jaar geldig is, moet minimaal 72 uur voor vertrek worden aangevraagd. Het proces omvat het invullen van een online formulier en het betalen van de kosten, en dient om de veiligheid van reizen naar de Verenigde Staten te waarborgen.
Wat is een ESTA aanvraag voor de VS?

Een ESTA aanvraag voor de VS, ofwel de elektronische reistoestemming, is een essentiële stap voor reizigers die zonder visum naar Amerika willen gaan. Het ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is een digitaal systeem dat is ontworpen om te bepalen of reizigers in aanmerking komen voor toegang tot de Verenigde Staten onder het Visa Waiver Program (VWP). Het indienen van een ESTA-aanvraag is verplicht voor staatsburgers van VWP-landen en dient te gebeuren voordat men aan boord gaat van een vlucht naar de VS.

Geldigheidsduur van een ESTA

Een ESTA voor Amerika is na toekenning twee jaar geldig. Gedurende deze periode mag je een onbeperkt aantal keren naar Amerika reizen. Het is belangrijk op te merken dat elk verblijf in de Verenigde Staten onder een ESTA maximaal 90 aaneengesloten dagen mag duren. Bovendien worden tussentijdse of aansluitende bezoeken aan Canada, Mexico of een Caribisch eiland meegeteld in deze 90 dagen.

Als u van plan bent langer dan 90 dagen in de Verenigde Staten te verblijven, dien je een visum voor Amerika aan te vragen. Een ander belangrijk aspect is dat wanneer je een nieuw paspoort in gebruik neemt, u ook opnieuw een ESTA moet aanvragen met uw nieuwe paspoortgegevens om zonder problemen naar Amerika te kunnen reizen.

Wanneer moet je je ESTA vernieuwen?

Je moet uw ESTA vernieuwen in de volgende situaties:

  1. Wanneer u binnen de geldigheidsduur van uw ESTA een nieuw paspoort nodig heeft, omdat uw ESTA is gekoppeld aan het paspoortnummer.
  2. Bij wijzigingen in uw naam, geslacht, of wanneer u verhuist naar een ander land.
  3. In het geval van veranderingen in uw persoonlijke omstandigheden, zoals een veroordeling voor een misdrijf of als u lijdt aan een besmettelijke ziekte.

Voorwaarden van een ESTA

De voorwaarden van een ESTA zijn als volgt:

  1. Bij aankomst in Amerika moet u kunnen aantonen dat u van plan bent om de Verenigde Staten ook weer te verlaten, bijvoorbeeld door het overhandigen van een ticket voor de terug- of doorreis.
  2. U mag geen mogelijke bedreiging vormen voor de volksgezondheid, veiligheid, of openbare orde van de Verenigde Staten. Als een beambte van het Department of Homeland Security bij aankomst in Amerika vermoedt dat u een mogelijke bedreiging vormt, mag u het land niet in, zelfs niet als u een geldig ESTA of visum heeft.
  3. Ook voor een reis naar Alaska, Hawaï, Puerto Rico, Guam, de Amerikaanse Maagdeneilanden of de Noordelijke Marianen moet u een ESTA aanvragen.
  4. Een ESTA is niet voldoende als u na 1 maart 2011 in Iran, Irak, Syrië, Noord-Korea, Soedan, Jemen, Libië of Somalië bent geweest, of als u ooit de nationaliteit van een van deze landen heeft gehad. In deze gevallen moet u een visum aanvragen.
  5. Als u op of na 12 januari 2021 in Cuba bent geweest, kunt u geen ESTA aanvragen, omdat Cuba vanaf die datum door de Verenigde Staten wordt beschouwd als staatssponsor van terrorisme. U kunt echter wel een visum aanvragen in dit geval.Moet ik een ESTA aanvragen?

Als je een Amerikaans paspoort hebt, hoef je geen ESTA aan te vragen wanneer je naar Amerika reist. Amerikaanse staatsburgers kunnen met hun paspoort zonder verdere visum- of ESTA-vereisten de Verenigde Staten binnenkomen.

Voor reizigers die geen Amerikaans paspoort bezitten, is een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) over het algemeen vereist. Dit geldt voor burgers van landen die deelnemen aan het Visa Waiver Program, waaronder Nederland en België. Zij moeten een ESTA aanvragen voor toeristische of zakelijke reizen die korter zijn dan 90 dagen. Een ESTA is een reistoestemming die online aangevraagd wordt en is vereist voor het instappen op een vliegtuig of schip naar de Verenigde Staten.

Waar kun je het beste een ESTA aanvragen?

Het beste kun je een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) online aanvragen via de officiële website van de Department of Homeland Security: http://esta.cbp.dhs.gov. Op deze website is het mogelijk om het ESTA formulier in het Nederlands in te vullen. Zorg ervoor dat je de aanvraag minimaal 72 uur voor vertrek indient. De meeste aanvragen worden vrijwel direct verwerkt en goedgekeurd, maar in sommige gevallen kan het langer duren. Als je aanvraag niet meteen wordt goedgekeurd, wacht dan enkele uren en controleer dan de status opnieuw met je paspoortnummer en het ESTA-aanvraagnummer.

Het is van cruciaal belang dat de ESTA aanvragen voor alle passagiers tijdig worden voltooid. Dit voorkomt onverwachte problemen bij de incheckbalie. Het ESTA is alleen beschikbaar voor reizigers met een elektronisch paspoort, herkenbaar aan de chip op de voorzijde, onder het Visa Waiver Programma. Met andere typen paspoorten of een Nederlandse ID-kaart is een ESTA aanvragen niet mogelijk. Bij een goedgekeurde ESTA ontvang je geen bevestigingsemail, maar je kunt de status en de verloopdatum van de ESTA altijd opvragen op de website van Homeland Security.


Hoe lang van te voren moet je een ESTA aanvragen?

Voor een reis naar de Verenigde Staten is het essentieel dat je een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) minimaal 72 uur voor je geplande aankomsttijd in de Verenigde Staten aanvraagt. Deze regel zorgt ervoor dat de autoriteiten voldoende tijd hebben om je aanvraag te verwerken en goed te keuren voordat je arriveert.

Wat zijn de kosten van een ESTA?

De kosten voor het aanvragen van een ESTA bedragen 21 USD per persoon exclusief servicekosten. Deze prijs omvat de verwerkingskosten van de aanvraag en is vereist voor alle reizigers die onder het Visa Waiver Program naar de Verenigde Staten willen reizen. De betaling moet online worden voldaan tijdens het aanvraagproces op de officiële website van de Department of Homeland Security.

Kan ik zonder ESTA naar Amerika?

Nee, je kunt niet naar Amerika reizen zonder ESTA als je onder het Visa Waiver Program valt en via de lucht of zee aankomt. Customs and Border Protection vereist een ESTA voor deze reizigers.

Wat is het verschil tussen een visum en een ESTA?

Een visum is een officiële toestemming die in je paspoort wordt geplaatst door een Amerikaanse ambassade of consulaat, vereist voor langere verblijven of specifieke doeleinden zoals werk of studie. Een ESTA is een elektronische reistoestemming voor kortere toeristische of zakelijke reizen onder het Visa Waiver Program, zonder ambassadebezoek.