Sacramento

Capitol of Californië

Bekijk foto's

Sacramento, minder bekend maar leuke stad in Californië !


In het zonnige Californië is vaak vooral de aandacht gericht op Los Angeles en San Francisco. Zonde, want de hoofdstad Sacramento is net zo leuk! Door de ideale ligging ten oosten van San Francisco en op de weg naar Lake Tahoe en Yosemite National Park is een tussenstop in Sacramento absoluut de moeite waard. Omdat de stad niet zo massaal is als bijvoorbeeld Los Angeles, is alles goed te overzien. Zo kun je Sacramento ook combineren met een Pacific Northwest autorondreis of bekijk een overzicht van alle rondreizen door West-Amerika13 activiteiten in Sacramento

Je vindt in Sacramento leuke activiteiten voor jong en oud: pretparken, een dierentuin, verschillende musea. Nog meer tips voor Sacramento? Lees dan snel verder!

1. California State Capitol Museum

Sacramento is de hoofdstad van Californië. Vandaar dat je het bestuursgebouw van de staat hier terug kunt vinden, midden in Capitol Park. Het is te herkennen aan de enorme koepel bovenop het gebouw. Je kunt deelnemen aan een rondleiding om meer te leren over de geschiedenis van de democratie in Californië. Ook is er een museum waar soms tentoonstellingen te zien zijn die betrekking hebben op de geschiedenis van de staat.

2. Governor’s Mansion State Historic Park

Omdat Sacramento de hoofdstad van Californië, is het gebruikelijk dat de gouverneur hier ook woont. Vroeger woonde de gouverneur altijd in een chique herenhuis aan “H” Street. Dit chique herenhuis, dat werd gebouwd in 1877, staat tegenwoordig bekend onder de naam Governor’s Mansion State Historic Park. Het wordt nu gebruikt als publiekstrekker en voor formele evenementen. Voor een klein bedrag kun je deelnemen aan een rondleiding in het huis. Neem een kijkje in de statige kamers en leer meer over de geschiedenis van Californië.

3. Capitol Park

Rondom het California State Capitol Museum ligt het Capitol Park. Dit park staat vooral bekend om de vele verschillende boomsoorten van over de hele wereld. Daarnaast kun je in dit park veel standbeelden en gedenkplaatsen gewijd aan de geschiedenis van Californië. Er zijn bijvoorbeeld standbeelden ter nagedachtenis van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog en de Vietnamoorlog. Ook voor aparte flora en fauna kun je hier terecht. Er is een gedeelte in het park waar de ‘native plants’ mogen doorwoekeren en er is een rozentuin.

4. Old Sacramento

Heel leuk om doorheen te lopen en een middagje te blijven is Old Sacramento. Dit is de historische binnenstad van Sacramento. Wat Old Sacramento zo sfeervol maakt, is het feit dat een deel van de binnenstad aan de Sacramento River ligt. Vlonders aan beide kanten van de rivier leiden je vervolgens naar de winkeltjes en restaurantjes. In de wijk zitten ook veel musea. Een absolute aanrader is het California State Railroad Museum vanwege de grote collectie. Ben je liever op het water? Dat kan ook! Er zijn veel rederijen die een boottochtje over de rivier aanbieden. Een leuke manier om kennis te maken met de stad, terwijl je kunt genieten vanuit je luie stoel !


5. William Land Park

Ben je met kinderen op vakantie? Dan moet je zeker een tussenstop maken in William Land Park. Dit is een waar walhalla voor kinderen. In Fairyland, een klein pretpark, draait alles om sprookjes. Bekijk een voorstelling of ga in het treintje. In Funderland kunnen ze vervolgens genieten van allerlei attracties. Stap in het achtbaantje of draai een rondje mee op de draaimolen. Doe je het liever wat rustiger aan? In William Land Park ligt ook Sacramento Zoo. In deze karakteristieke dierentuin kun je meer dan 131 verschillende soorten dieren zien. Maar William Land Park zelf is ook heel gezellig. Er zijn een aantal sportvelden en plekken om te picknicken.

6. Cathedral of the Blessed Sacrament

Of je nou gelovig bent of niet: loop als je in Downtown Sacramento bent even langs Cathedral of the Blessed Sacrament aan 11th Street. Deze kathedraal is het hoofd van de rooms-katholieke Kerk in Californië. Het gebouw zelf is gebouwd in een prachtige neobarok-stijl en valt meteen op tussen alle andere gebouwen. Toen de bouw eind negentiende eeuw werd voltooid, was de kathedraal de grootste ten westen van de Mississippi. Als je de kans hebt om binnen te kijken, moet je dat ook zeker even doen. Vooral het altaar is erg indrukwekkend.

7. Sutter’s Fort State Historic Park

Californië is natuurlijk bekend als de staat van de Goldrush medio negentiende eeuw. Het begin van deze Goldrush is terug te leiden naar de stad Sacramento. Sutter’s Fort State Historic Park vormde de basis voor de stad die we nu kennen als Sacramento. Het fort werd oorspronkelijk ingericht als handelspost voor de pioniers in de regio. Je vindt hier daarom nog sporen van Amerikaanse en Europese pioniers, Mexicanen en de oorspronkelijke bewoners terug: ze kwamen immers allemaal samen op deze plek. Het fort is genoemd naar John Sutter, een Zwitserse handelaar. Deze naam komt je misschien bekend voor: bij Sutter’s Mill, ook in zijn bezit, werd voor het eerst goud gevonden. Zo kwam de Goldrush op gang. Sutter’s Mill ligt op ongeveer een uur rijden van Sacramento, als je nog niet uitgekeken bent na je bezoek aan Sutter’s Fort State Historic Park.

8. Leland Stanford Mansion State Historic Park

Deze naam komt je vast ook bekend voor: het Leland Stanford Mansion Museum. Deze industriemagnaat is vooral bekend van de door hem opgerichte en naar hem vernoemde universiteit in San Francisco – Stanford University – maar hij heeft ook een aantal jaar gediend als gouverneur van Californië. Gedurende deze periode woonde hij samen met zijn vrouw in dit enorme huis. Het werd in 1856 gebouwd in opdracht van Goldrush-magnaat Sheldan Fogus, maar al snel kocht Stanford het van hem over. Neem deel aan een tour en laat je verbazen door de hoge plafonds, historische schilderijen en vergulden spiegels.


9. Tower Bridge Sacramento

Niet te verwarren met de gelijknamige brug in Londen, Engeland: de Tower Bridge Sacramento. De brug is in 1935 ontworpen door Alfred Eichler en verbindt het centrum van Sacramento met West Sacramento. De brug met zijn toonaangevende okergele kleur is een van de herkenbare symbolen van de stad Sacramento. Het is daarom des te moeilijker voor te stellen dat brug oorspronkelijk een zilveren kleur had. Als voetganger kun je gratis de brug oversteken; als je graag door de glazen gangen wilt lopen om de brug van dichterbij te kunnen bekijken, moet je een kaartje kopen.

10. Golden 1 Center

Een basketbalwedstrijd in de NBA (National Basketball Association) bijwonen staat bij menig Amerika-liefhebber op het verlanglijstje. In Sacramento kan het! Golden 1 Center is namelijk sinds 2006 het thuisstadion van de Sacramento Kings; het basketbalteam van de stad. De kans is groot dat je bij een wedstrijd kunt zijn: het team speelt ongeveer twee keer per week een thuiswedstrijd. De prijs van je kaartje hangt af hoe dichtbij je bij de ‘court’ (het veld) wilt zitten. Niet zo’n basketbal-fan? Soms worden er in de arena ook optredens gegeven. Kijk dus zeker even op de website of er concerten zijn in de tijd dat jij er zult zijn. Artiesten die al eerder optraden in Golden 1 Center zijn onder andere Stevie Nicks, Paul McCartney, Katy Perry en Shawn Mendes.

11. Old City Cemetery

Het klinkt misschien als een ‘morbide’ idee, om een begraafplaats te bezoeken tijdens je vakantie. Maar Old City Cemetery Sacramento is zo prachtig, dat je het misschien toch moet overwegen. Je kunt de begraafplaats eigenlijk beschouwen als een ‘outdoor museum’: er zijn hier meerdere historische graven en standbeelden te vinden. Het mooie landschap draagt zeker bij aan de sfeer. Hoge bomen zorgen voor schaduw en dempen het geluid van de omliggende stad en tussen de rijen door lopen kleine paadjes omringd door planten. Je kunt zelf over de begraafplaats dwalen of deelnemen aan een rondleiding.

12. Tsakopoulos Library Galleria

Tsakopoulos Library Galleria is vooral bekend omdat het een enorm gewilde trouwlocatie in Amerika is. En dat is begrijpelijk! Het oude pand met haar hoge ramen zorgt voor een waar plaatje. Door deze lichtinval lijkt het haast alsof de trouwerij buiten plaatsvindt, zonder dat je het risico loopt dat het feestje letterlijk in het water zou kunnen vallen. De Galleria werd tussen 1988 en 1992 gerealiseerd tijdens een verbouwing van de Central Library. Het Griekse deel van de naam dankt de Galleria aan een Griekse donateur, die zichzelf ook inzet voor onderzoek naar Griekse kunst uit de Oudheid.

13. Sacramento River Water Intake Structure

Een knap staaltje designwerk! Sacramento River Intake Structure ligt aan de Sacramento River. De voornaamste taak van dit bouwwerk is het rondpompen van water. Maar het is vooral het design van het gebouw dat toeristen aantrekt. Vooral de vleugels van het gebouw vallen gelijk op. Er zijn allerlei verwijzingen naar Sacramento en haar relatie met het water (bijvoorbeeld de stenen vissen op de grond en de bubbels in het raamwerk). In de buurt vind je veel hotels en verschillende sportevenementen.

Veelgestelde vragen over Sacramento

Voor de meeste bezienswaardigheden moet je in Downtown Sacramento zijn. Hier vind je onder andere het State Capitol met bijbehorend Capitol Park. In Old Sacramento vind je veel musea, restaurants en winkels.

Bezoek absoluut William Land Park. Hier kun je dan kiezen aan een bezoek van een van de (kleinschalige) pretparken of de dierentuin. Maar een bezoek aan Sutter’s Fort is voor kinderen ook leuk en leerzaam.

Genoeg! Maak zeker een wandeling door Old Sacramento en bezoek een van de musea aldaar. Of maak een boottocht over de rivier. Liever iets actiever bezig? Huur dan fietsen en fiets de American River Bicycle Trail.

Nogmaals, de American River Bicycle Trail is een leuk idee. Of ga kajakken op de rivier. In de buurt van Sacramento zijn ook een aantal golfbanen.