Yellowstone National Park

Het oudste National Park

Bekijk foto's
Grand Loop Road Mammoth Country Geyser Country Roosevelt Country Yellowstone Vulkaan
  • Grand Loop Road
  • Mammoth Country
  • Geyser Country
  • Roosevelt Country
  • Yellowstone Vulkaan

De grootste slapende vulkaan van de wereld : geisers en watervallen !


Yellowstone National Park is misschien wel het bekendste nationale park van Amerika. Het is in ieder geval het oudste park; het werd geopend in 1872. Dit park, voor het grootste gedeelte gelegen in Wyoming, trekt jaarlijks gemiddeld 3 miljoen bezoekers. Goed te combineren met rondreis West Amerika. 


8 bezienswaardigheden Yellowstone National Park

Het park kent niet alleen een enorm gevarieerd landschap, maar het gebied is ook het thuis van een aantal wilde dieren; waaronder bizons, elanden en grizzlyberen. Daarnaast ligt het park op de Yellowstone Caldera, onderdeel van een van de grootste slapende vulkanen ter wereld. Hierdoor is het gebied rijk aan geisers en andere warmtebronnen. In het gebied ligt ook Yellowstone Lake, met daarin meerdere watervallen. Genoeg te zien in dit prachtige gebied dus! Door haar grote oppervlakte is er genoeg te doen in Yellowstone National Park. Je kunt er natuurlijk wandelen en fietsen, maar er is meer te doen! Je kunt op zoek gaan naar de verschillende soorten wildlife of kamperen in de wildernis. Ben je liever op het water? Met een vergunning mag je varen op het meer.

1. Yellowstone Vulkaan

Het hele parkgebied ligt op de Yellowstone Caldera, onderdeel van een van de grootste slapende vulkanen ter wereld. Je hoeft echter niet bang te zijn dat de vulkaan binnenkort gaat uitbarsten. Onderzoekers hebben vastgesteld dat de vulkaan ongeveer 174.000 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten; het is dan ook niet waarschijnlijk dat de vulkaan in de komende tienduizend jaar gaat uitbarsten. Wel veroorzaakt de vulkaan af en toe (lichte) aardbevingen. Dit wordt allemaal goed in de gaten gehouden door verschillende officiële instanties. De aanwezigheid van de vulkaan heeft wel voor een mooi landschap gezorgd. Naast de welbekende geisers kent Yellowstone ook meerdere gletsjers en berglandschappen (Red Mountains). Ook zijn er veel fossielen in de grond te vinden.

2. Grand Loop Road

De hoofdweg van Yellowstone National Park, Grand Loop Road, loopt door het hele park over een afstand van 230 kilometer in een soort 8-vorm. De weg is overal verhard en tweebaans. Vanaf deze weg kun je alle bezienswaardigheden van Yellowstone bereiken. Ook liggen er meerdere uitzichtpunten langs de weg. Houd er wel rekening mee dat met name in de winter meerdere delen van de Grand Loop gesloten kunnen zijn vanwege sneeuwval of onderhoud. Dit varieert per seizoen en per deel van het park. Check dit dus altijd van te voren op de website van de National Park Service voordat je op pad gaat!


3. Mammoth Country

In het noordwesten van het park ligt Mammoth Country. Dit gebied is vooral bekend vanwege haar warmtebronnen. Deze ‘hot springs’ brengen travertin omhoog, waardoor er natuurlijke terrassen ontstaan. Uniek aan deze plek is dat het water allerlei verschillende kleuren aanneemt: bij 54 °C is het water oranje, bij 71 °C wordt het blauw en bij 75 °C neemt het een gele kleur aan. De terrassen bestaan uit Lower Terrace en Upper Terrace. Je kunt de warmtebronnen in Lower Terrace te voet verkennen; voor die in Upper Terrace heb je de auto nodig. Er zijn wel een aantal wandelroutes die de twee terrassen met elkaar verbinden. Palette Spring en Canary Spring zijn twee must-sees als je in dit gebied bent. Sluit je bezoek af met een foto bij Roosevelt Arch en je bent compleet!

4. Geyser Country

Je waant je haast in de ijstijd in het zuidwesten van het park. In Geyser Country vind je – hoe kan het ook anders – enorm veel geisers. Dit gebied beslaat vijf vierkante kilometer en je vind hier de helft van alle geisers ter wereld. In Upper Geyser Basin vind je alleen al op anderhalve vierkante kilometer meer dan 150 geisers. De populairste geiser van dit gebied is Old Faithful. Hij dankt zijn naam aan zijn betrouwbaarheid: uitbarstingen vonden vroeger altijd al plaats op de voorspelde tijd. Hij barst ongeveer elk anderhalf uur uit. Dit duurt dan twee tot vijf minuten en er wordt dan voor 32.000 liter tot 55 meter in de lucht gespoten. Tussen Upper Geyser Basin en Midway Geyser Basin vind je Morning Glory Pool. Dit is absoluut een aanrader: je vindt hier kleurrijk water. Helaas heeft deze bron flink te lijden gehad onder vandalisme, dus als je nog een verstopt pareltje zoekt, kun je ook naar Sapphire Pool gaan. Deze bron in Midway Geyser Basin heeft helderblauw water. Een plaatje om te zien!

5. Lake Country

In het zuidoosten van het park ligt Yellowstone Lake, midden in Lake Country. Dit bergmeer ligt op een hoogte van ruim twee kilometer boven de zeespiegel. De bodem van het meer is net zo geologisch gevarieerd als de rest van het park. Bij het meer zijn veel voorzieningen en er is genoeg mogelijkheid tot recreatie. Voor vissen en varen heb je een vergunning nodig, houd daar rekening mee! Aan de westkant van het meer ligt West Thumb Geyser Basin. Hier kun je een aantal mooie wandelingen maken langs verschillende geisers en warmtebronnen: West Thumb Geyser Basin Trail is een aanrader. Je komt dan onder andere langs Lakeshore Geyser en Black Pool.


6. Canyon Country

Voor de hoogste waterval van het park moet je in Canyon Country zijn. Dit gebied, in het oosten van het park, telt er genoeg. Lower Falls is met een hoogte van 94 meter zelfs groter dan Niagara Falls. De Yellowstone River baant zich een weg door Hayden Valley en mondt uit in meerdere watervallen. Hoewel de meeste toeristen denken dat het gebied haar naam dankt aan de canyon, is dit niet helemaal het geval. Er is hier een ravijn van ongeveer 32 kilometer lang en 300 meter diep, maar dit is nog een redelijk jong ravijn. Vanaf de Grand Loop kun je hier kiezen om een van de zijwegen, North Rim of South Rim, te volgen. Aan beide wegen liggen meerdere wandelingen. Vooral Artist’s Point, gelegen aan South Rim, is een aanrader.

7. Roosevelt Country

Als je naar Yellowstone National Park bent gekomen om wild dieren te spotten, moet je in Roosevelt Country zijn. In dit gebied in het noordoosten van het park, op de grens met Montana, – vernoemd naar de gelijknamige president – stikt het van de wolven, grizzlyberen, coyotes, bruine beren en bizons. Vooral in Lamar Valley maak je veel kans om ze spotten: dus neem je verrekijker mee! Je hebt de meeste kans bij zonsopgang of zonsondergang, hoewel de bizons hier ook weleens langs de weg staan te grazen. Het noordelijke stuk van het park is het enige gebied dat het hele jaar door te bereiken is. Wil je inheemse dieren zien in Amerika, neem dan zeker een bezoekje aan Roosevelt Country.

8. Yellowstone National Park wandelen

Wandelen en/of hiken is een geweldige manier om het park te verkennen. Omdat het haast onmogelijk is om alle wandelingen in Yellowstone National Park te beschrijven, zijn hier een aantal tips om rekening mee te houden: welke wandeling je ook kiest. Allereerst: Yellowstone ligt 2.000 meter boven de zeespiegel. Als je slecht tegen hoogte kunt, onderneem dan geen onnodige inspanning. Daarnaast betekent deze hoogte ook dat veel wandelpaden tot in mei afgesloten kunnen zijn door sneeuw. Informeer dus in het park wat er mogelijk is. Ook is het belangrijk dat je op de paden blijft. Soms kan de grond onstabiel zijn. Zeker in Mammoth Country kan een wandeling op een te dunne ondergrond betekenen dat je in kokend water stapt. En hoewel het onwaarschijnlijk is, zorg ook dat je jezelf hebt ingelezen over wat je moet doen als je een beer tegenkomt. Neem ook altijd berenspray mee! 

Veelgestelde vragen over Yellowstone National Park

Natuurlijk is het mogelijk om Yellowstone National Park voor één dag te bezoeken, maar als je meer tijd hebt, is het aan te raden om deze te benutten! Er is immers zoveel te zien en vaak neemt een bezoek aan één bepaald deel van het park al een halve dag in beslag.

Hoewel het park het hele jaar geopend is, kun je het beste Yellowstone National Park in de zomermaanden bezoeken. In de wintermaanden is het er vaak erg koud (omdat het park op grote hoogte ligt) en zijn daarnaast ook veel wegen afgesloten door sneeuwval.

Nee, het is niet gevaarlijk in Yellowstone National Park. De NPS doet haar best om de veiligheid van haar bezoekers te waarborgen, maar uiteindelijk ben je zelf natuurlijk verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Belangrijk: neem altijd voldoende water mee, lees jezelf in over de wilde dieren en overschat jezelf niet!

Via Grand Loop Road zijn de meeste bezienswaardigheden te bereiken met de auto. Sommige wegen kunnen afgesloten zijn in bepaalde delen van het jaar.

Nee, dit is niet nodig. Voor de hotels in het park moet je wel reserveren. Doe dit tijdig om teleurstellingen te voorkomen.