New Mexico

Land of Enchantment

Bekijk foto's

Ontdek deze mooie staat tijdens je vakantie in New Mexico


De staat New Mexico, ook wel ‘Land of Enchantment’ genoemd, heeft na Alaska het hoogste percentage Native Americans en ligt in West-Amerika. Een vakantie New Mexico is goed te combineren met een rondreis door West-Amerika inclusief een stedentrip San Francisco. Bekijk ook onze New Mexico Camper rondreis voor een geweldige reis met een camper! 


Geschiedenis en inwoners

Voor de komst van de Europeanen bevolkten Indianenstammen zoals de Navajo’s en Apachen het gebied. De verhoogde stad Acoma Pueblo is de oudste bewoonde plek in de VS. Het oudste huis stamt uit 1144, maar mogelijk is deze plek al bewoond sinds het begin van de jaartelling.

Bezienswaardigheden New Mexico

New Mexico grenst aan het land Mexico en aan de staten Texas, Oklahoma, Arizona, Colorado en Utah. De staat beschikt over veel natuurschoon, zoals de druipsteengrotten bij Carlsbad en het witte zand van White Sands National Park. Deze parken zijn echt een aanrader om te bezoeken tijdens je vakantie New Mexico.

Carlsbad Caverns National Park is werelderfgoed en gelegen in de Guadalupe Mountains in New Mexico. Het park is vooral bekend vanwege de ondergrondse grotten. De grotten kan je op twee manieren betreden, via een natuurlijke ingang en via een lift die meteen naar het 230 diepe gedeelte gaat. Het park bevat ca 116 grotten  waarvan er slechts 2 open voor publiek: de Carlsbad Caverns en de Slaughter Canyon Cave. Als je op vakantie New Mexico bent is het zeker aan te raden deze grotten te bezoeken.

White Sands New Mexico

Het White Sands National Park is gelegen ongeveer 25 km van Alamogordo op een hoogte van 1291 meter. Het gebied omvat een 710 km2 groot veld met zandduinen en gipskristallen. De duinen bestaan niet uit zand zoals de naam doet vermoeden maar uit puur gypsum (gips kristallen). In de giftshop van het park kun je sleeën kopen die geschikt zijn om van de duinen af te glijden, dit is vooral leuk voor een vakantie met kinderen.


Hoofdstad Santa Fe

De hoofdstad van New Mexico is Santa Fe. Deze stad kent een grote kunstenaarsgemeenschap. De kunstbeweging grijpt terug op eeuwenoude tradities van de Apachen en de Navajo’s die terug te vinden zijn in het beschilderde pottenbakken, weven en juwelen. De moderne kunstschilder Georgia O’Keeffe heeft een grote rol gespeeld om de staat op de kaart te zetten. Bezoek tijdens de vakantie New Mexico het Georgia O’Keeffe museum en Canyon Road, waar je veel kunstgalerieën kunt bezoeken. Zeer de moeite waard zijn ook de Missie van San Miguel en de Cathedral Basilica of St.Francis of Assisi.

Naast Santa Fe kent New Mexico een aantal grotere steden zoals Albuquerque, Gallup en Taos. Deze steden zijn erg leuk om te bezoeken tijdens je vakantie New Mexico.

Albuquerque New Mexico

Albuquerque is de grootste stad in New Mexico en ligt in het uiterste noorden van de Chihuahua Woestijn en aan de rivier de Rio Grande. Ook ligt de stad aan de legendarische Route 66. Dit maakt een vakantie New Mexico goed te combineren met de omliggende staten. Je vindt hier Sandia Peak, een van de langste kabelbanen van Amerika. Van hieruit heb je een schitterend gezicht over de Canyons. Een keer per jaar vindt in Albuquerque het Hot Balloon festival plaats. Dit festival is het grootste Hot Balloon Festival van de wereld en honderden hete luchtballonnen stijgen hier omhoog.

Gallup New Mexico

Gallup heeft de bijnaam ‘Heart of Indian Country’ en ligt midden in diverse indianenreservaten. Overal heerst er hier een echte Western sfeer. Bezoek het Gallup Cultural Center en het Navajo Code Talkers Museum. Vlakbij Gallup vind je Red Rock Park, dit park staat bekend om de rode rotsen. 

Taos

Taos trekt jaarlijks veel toeristen vanwege de omringende natuur, het mooie weer en de aanwezigheid van Spaans en Indiaans erfgoed. Direct ten noorden van Taos ligt een van de laatst overgebleven voorbeelden van Adobe-woningen. Deze woningen werden gebouwd en bewoond door de Pueblo Indianen. Andere aanraders om te bezoeken tijdens een vakantie New Mexico zijn het Harwood Museum of Art en het huis met museum van Kit Carson.


Keuken New Mexico 

De staat kent haar eigen keuken waarbij de New Mexico chile, een peper, het bekendst is. Deze pepers worden vaak gedroogd in ristra’s (lange bosjes aan een touw) die ook als decoratie worden gebruikt. Je zult dit gegarandeerd een paar keer tegenkomen tijdens je vakantie New Mexico.
Andere typische gerechten zijn de Bizcochito boterkoekjes met kaneel en anijs en de pittige broodpudding Capirotada. Een bekend restaurant in Albuquerque dat al 35 jaar eten uit de keuken van New Mexico serveert is Los Cuates. Hiermee proef je de keuken van Amerika vanaf de anderekant.