New York City

The City That Never Sleeps

Bekijk foto's

Vakantie New York City


New York City, “The City That Never Sleeps”, is de grootste stad van de Verenigde Staten. Dankzij de leidinggevende en invloedrijke rol in handel, financiën, media, public relations, kunst, mode en educatie geldt zij als een van de belangrijkste wereldsteden. In New York wonen ongeveer 10 miljoen mensen, in het grootstedelijk gebied circa 22 miljoen mensen. New York City bestaat uit vijf ‘boroughs’ waarvan Manhattan een van de bekendste is. De andere zijn Brooklyn, Queens, Staten Island en de Bronx. Beleef het allemaal tijdens jouw vakantie New York City! 


Kies hier uw favoriete hotel in New York City

Kies hier uw tour / excursie in New York City


Geschiedenis New York

In 1624 stichtte een groep protestantse Waalse families een eerste nederzetting op Manhattan en noemde deze "Neuf-Avesnes" (Nieuw-Avenne). Streekgenoten en families van Duitse, Nederlandse en Britse afkomst, volgden. Het gebied werd Nieuw-Nederland genoemd, in het Latijn in die tijd: Nova Belgica of Novum Belgium. In mei 1626 werd Peter Minuit aangewezen als eerste gouverneur van de kolonie.De nederzetting kreeg later de naam Nieuw-Amsterdam. In 1626 kocht Minuit Manhattan van de indianen voor snuisterijen ter waarde van 60 gulden, nu zo'n 700 euro of duizend dollar. In de aanloop naar de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog in 1664 werd Nieuw-Amsterdam veroverd door de Engelsen, die de nederzetting New York noemden, naar de hertog van York.

In 1673 had Nederland het weer even in bezit. Nadat de naam in "Nieuw-Oranje" veranderde, werd het bij de Vrede van Westminster in 1674 definitief Brits. In ruil deden de Britten bij dit verdrag definitief afstand van Suriname. Onder het Britse bestuur groeide het belang van de handelspost. In 1754 werd de Columbia-universiteit opgericht op aanwijzing van George II van Groot-Brittannië. Vijf jaar na het einde van de Onafhankelijkheidsoorlog, in 1788, werd New York de hoofdstad van de Verenigde Staten.


Vakantie New York City: 14 bezienswaardigheden 

New York kent vele bezienswaardigheden. Van rijke geschiedenis tot prachtige monumenten en bijzondere plekken. De stad heeft zo veel te bieden dat je er zeker een paar dagen voor uit moet trekken om alles gezien te hebben. De stad kun je op verschillende manieren ontdekken. Maak bijvoorbeeld een stedentrip New York of verken de hele staat met de rondreis New York.

1. Ellis Island

Ellis Island is een eiland in de haven van New York en New Jersey dat eind 19e en begin 20e eeuw werd gebruikt als grenspost voor nieuw aankomende immigranten die zich in de Verenigde Staten wilden vestigen. Veel immigranten kwamen om hun dromen te verwezenlijken. Men was op zoek naar ‘The American Dream’.

2. Vrijheidsbeeld

Ongetwijfeld de bekendste toeristische attractie van New York City: het Vrijheidsbeeld (Statue of Liberty). Je kunt niet in New York City geweest zijn en het Vrijheidsbeeld niet gezien hebben! Dit beeld, cadeau gegeven aan de Verenigde Staten door de Fransen, symboliseert de democratie en vrijheid in de stad. Door haar locatie aan het begin van de New Yorkse haven, fungeert het als een ‘welkom’ voor alle bezoekers over de hele wereld. Er zijn meerdere manieren om het Vrijheidsbeeld te bekijken. Je kunt tickets kopen voor de ferry naar Ellis Island (deze boot vaart alleen naar Ellis Island en langs het Vrijheidsbeeld) of je kunt tickets boeken voor een bezoek aan Liberty Island, het eiland waar het Vrijheidsbeeld op staat. Je kunt dan het bijbehorende museum bezoeken. Gratis het Vrijheidsbeeld zien? Dat kan ook! Op de Staten Island Ferry hebt u een prachtig uitzicht op het Vrijheidsbeeld.

3. Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge werd in 1883 gebouwd en is een hangbrug met elementen van een tuibrug. De brug hangt over de East River en verbindt Brooklyn met Lower Manhattan, net als de Manhattan Bridge. De architecten waren John Roebling en zijn zoon Washington Roebling. De brug heeft een lengte van 1825 meter en is 84 meter hoog.

4. Empire State Building

Het Empire State Building is een 381-meter hoge wolkenkrabber. In 2016 was deze wolkenkrabber het op twee na hoogste gebouw van de stad en stond het vijfde op de lijst van hoogste gebouwen ter wereld. Het Empire State Building bevindt zich in het Garment District in Manhattan, op de kruising van 34th Street met Fifth Avenue.

5. Broadway

Broadway is een van de grote straten op Manhattan. De straat loopt van zuid naar noord over de hele lengte van Manhattan tot Tarrytown, ten noorden van New York. Broadway kruist de belangrijkste straten van het eiland en vele bezienswaardigheden kunnen je vinden langs deze straat. Op de kruising met de 42nd straat kun je Times Square vinden. Het gedeelte van de straat bij Times Square huisvest veel theaters waar alle belangrijke musicals van de wereld worden gespeeld.


6. Central Park

Niet te missen als je in New York City bent: Central Park. Je kent het ongetwijfeld van een van de vele Hollywoodfilms die in deels in Central Park zijn opgenomen. Omdat het park héél groot is (groter dan de dwergstaat Monaco), kun je onmogelijk alles in één dag zien. Je kunt Belvedere Castle bezoeken, in het midden van het park, nabij Turtle Pond; of ga naar Strawberry Fields, het monument ter nagedachtenis aan de doodgeschoten John Lennon, aan de West Side. Ben je in het najaar in Central Park? Neem dan een kijkje bij een van de schaatsbanen in het park. Je kunt eventueel een fiets huren om je sneller te verplaatsen in het park, maar je kunt het natuurlijk ook te voet verkennen.

7. Times Square

Time Square is zowel een buurt als een plein in Manhattan. Het ligt op 42nd en Broadway. De naam is afgeleid van het voormalig hoofdkantoor van de krant The New York Times. Daarvoor heette het plein longacre Square. Time Square is een van de drukste plaatsen in New York City en is de plaats waar de meeste selfies worden gemaakt. Op het plein zie je de tientallen felle led schermen met reclame van bekende merken. In New York staat het plein ook bekend als Crossroads of the World.

8. National September 11 Memorial & Museum

Het National September 11 Memorial & Museum is een monument en museum voor de slachtoffers van de terroristische aanslagen op 11 september 2001. Het is ontworpen door Michael Arad en werd gebouwd op de plaats waar voorheen de Twin Towers stonden. Het monument en museum werd gebouwd naast de in november 2013 geopende wolkenkrabber One World Trade Center (voorheen bekend als Freedom Tower).

9. High Line

De High Line of het High Line Park is een langgerekt, hoog liggend stadspark in Manhattan. Het park werd aangelegd op het traject van de West Side Line, een niet gebruikte goederenspoortrein van de New York Central Railroad. Het park ligt in de wijk Chelsea, ten noorden van de Lower West Side van Manhattan. De High Line begint op de hoek van Gansevoort en Washington Street in het zuiden en loopt 2,33 km in noordelijke en noordoostelijke richting tot aan W 34th street.

10. Bronx Zoo

Op zoek naar een leuk uitje dat geschikt is voor het hele gezin? Kinderen zullen The Bronx Zoo absoluut geweldig vinden. The Bronx Zoo, gelegen in de wijk The Bronx, is de oudste stadsdierentuin ter wereld. In 1899 opende ze haar deuren: er woonden toen nog ‘slechts’ 800 dieren. Inmiddels zijn dat er meer dan 4.000; je vindt hier meer dan 650 verschillende diersoorten. Vooral Children’s Zoo doet het goed bij kinderen: in deze kinderboerderij annex dierentuin leren kinderen hoe de dieren leven, terwijl ze (boerderij-)dieren kunnen aaien. Bij slecht weer is de 4D-bioscoop of JungleWorld, een overdekte tropische dierentuin, een goed idee. Omdat The Bronx Zoo al om 16.30 dicht gaat, is het verstandig om van tevoren te bedenken wat je wilt zien. Het terrein is namelijk maar liefst 265 hectare groot!

11. American Museum of Natural History

Hoe de film Night at the Museum je misschien ook heeft doen geloven, de objecten komen in het American Museum of Natural History helaas niet tot leven! Dat maakt een bezoek aan dit wereldberoemde museum natuurlijk niet minder de moeite waard. Het museum heeft immers 45 tentoonstellingshallen en meer dan 33 miljoen (!) items. Het museum staat vooral bekend om haar diorama’s en enorme fossielen van dinosaurussen en mammoeten. Zorg dus zeker dat je deze in ieder geval ziet! Verder kun je het beste van tevoren uitzoeken wat je precies wilt zien in het museum. Met een oppervlakte van ruim 190.000 vierkante meter kun je namelijk onmogelijk alles in één dag bekijken.

12. Top of the Rock

Een absolute must-visit in New York City: Top of the Rock. Vanaf dit observatiedek heb je een prachtig 360° uitzicht over de stad. Top of the Rock beslaat de bovenste verdiepingen van 30 Rockefeller Plaza, dat maar liefst 76 verdiepingen telt. Voordat je naar boven gaat, leer je aan de hand van een fotocollectie meer over de geschiedenis van het gebouw. Via een lift met transparant dak word je met een enorme snelheid naar boven gebracht. Op het observatiedek, dat op ruim 250 meter hoogte ligt, kun je aan de noordkant Central Park zien liggen. Als je oversteekt naar de andere kant van het platform zie je aan de zuidkant de Empire State Building, One World Trade Center en in de verte het Vrijheidsbeeld. Op heldere dagen zie je in de verte ook New Jersey liggen. Loop zeker ook helemaal door naar boven: op het derde observatieplatform wordt je zicht niet belemmerd door glas. Je kunt hier dus de beste foto’s maken!

13. Boottocht

Een leuke manier om New York City vanuit een compleet ander perspectief te zien, is vanaf het water. New York City is inmiddels omgeven door het water. Een boottocht dus! Een ideale manier om even uit te rusten en tegelijkertijd toch veel van de stad te kunnen zien. Er zijn veel verschillende soorten boottochten. Je kunt dus het beste bedenken wat je het liefst zou willen. Overdag of ’s avonds? Een boottocht ’s avonds zou je bijvoorbeeld kunnen combineren met een dinner cruise. En hoeveel tijd wil je ervoor uittrekken? De meeste boottochten duren ongeveer een uur tot tweeënhalf uur. Bedenk ook welke delen je van de stad wilt zien. Bijna alle boottochten komen in ieder geval langs Amerika's bekendste herkenningspunten, het Vrijheidsbeeld en de Brooklyn Bridge, dus dat zit in ieder geval goed.

14. Roosevelt Tram

Geen hoogtevrees? Neem dan de Roosevelt Tram. Het woord ‘tram’ doet je misschien denken aan een wagon, maar de Roosevelt Tram lijkt meer op een skigondel. Aan een kabelbaan neemt de tram je mee naar Roosevelt Island, een eilandje in de East River. Vanuit de gondel heb je een prachtig uitzicht over Manhattan en de East River. Een leuke bijkomstigheid: als je een Unlimited Metrocard hebt, is deze overtocht zo goed als gratis. Zorg wel dat je je camera bij de hand hebt, want de oversteek duurt slechts vier minuten. Maar als je nog niet uitgekeken bent, neem je gewoon de Tram weer terug. Je kunt er ook voor kiezen om per ferry of met de metro terug naar Manhattan te gaan.


Veelgestelde vragen over New York City

Bekijk goed van te voren wat je interessant vind en maak van te voren een planning. Wil je alle highlights zien of ga je meer op zoek naar minder ontdekte plekjes? Of je nu van geschiedenis, cultuur, sport of politiek houdt, er is voor iedereen wel iets te zien in deze geweldige stad!

Je zou in New York City wel meer dan drie weken kunnen verblijven en nog steeds niet alles gezien hebben: er is immers veel te zien en te doen. Omdat je vakantie New York City waarschijnlijk erg interactief zal zijn (je zult enorm veel lopen), ben je vaak na één à anderhalve week erg moe van al het lopen en alle indrukken.

Wij kunnen bijna elk hotel in New York City reserveren. Om het gemakkelijk te maken hebben we al een keuze voor je gemaakt. Staat jouw favoriete hotel er niet bij ? Laat het ons weten.