Canyonlands National Park

Doolhof van rotskloven

Bekijk foto's
Island in the Sky District Grand View Point Upheaval Dome Horseshoe Canyon Maze District
  • Island in the Sky District
  • Grand View Point
  • Upheaval Dome
  • Horseshoe Canyon
  • Maze District

Combinatie van rotsachtige terreinen en woeste rivieren


Canyonlands National Park in Utah is misschien wat minder bekend bij het grote publiek, maar het is absoluut de moeite waard voor de echte avonturier. De Green River en de Colorado River hebben zich over een tijdsbestek van miljoenen jaren door dit landschap gebaand, waardoor er een doolhof van rotskloven is ontstaan. In dit park zul je echt back-to-basic moeten gaan, omdat je er door de weinige voorzieningen echt op jezelf aangewezen bent. Combineer Canyonlands National Park met een autorondreis of een camper rondreis. Bekijk The Mighty five Camper rondreis, Rocky Mountain Trail autorondreisVegas Lights & National Parks autorondreis of bekijk ons overzicht van alle rondreizen door West-Amerika


9 bezienswaardigheden Canyonlands National Park

Als je van actie houdt, zit je goed in dit park. Je kunt een 4x4 huren om het park over de onverharde wegen te verkennen, maar je kunt ook een deelnemen aan een rafttocht over de rivier. Ook zijn er in Canyonlands National Park genoeg wandelroutes die elk variëren van moeilijkheidsgraad. En als je geen genoeg krijgt van het park, kun je door middel van een vergunning in de wildernis blijven kamperen.

1. Island in the Sky District

Het populairste district heet Islands in the Sky. Je kunt dit gebied bereiken via een verharde weg. De ‘islands’ liggen op een tafelberg van 300 meter hoog; die op zichzelf weer op zandstenen pilaren rust. In Islands in the Sky heb je een prachtig uitzicht over zandstenen kliffen. Vlak na de ingang van het gebied vind je ook een van de bezoekerscentra, waar je informatie over het gebied kunt vinden. Je kunt hier een wandeling van gemiddelde moeilijkheidsgraad maken naar Mesa Arch, ongetwijfeld één van de hoogtepunten van dit gebied. Rondom het hele gebied ligt ook White Rim Trail, een onverharde weg die vooral populair is onder 4x4-bestuurders en mountainbikers.

2. Grand View Point

Ongeveer 10 kilometer verderop, in het meeste zuidelijke punt van dit district, ligt Grand View Point. Een naam die zeker niet misstaat, want bij helder weer kun je vanaf dit uitzichtpunt tot wel 100 kilometer in de verte kijken. Vooral bij zonsondergang is dit een populair plekje. Je hebt een mooi uitzicht over het landschap met haar gekleurde rotsformaties en diepe ravijnen. Om bij het uitzichtpunt te komen, loop je Grand View Point Trail af. Dit is een redelijk makkelijke wandeling van drie kilometer lang die ongeveer een half uur duurt.

3. Upheaval Dome

Aan de andere kant van het Islands in the Sky gebied ligt Upheaval Dome, een spectaculair bewijs van de mysteries van de natuur. Upheaval Dome is een krater van ongeveer vijf kilometer breed en is volgens wetenschappers meer dan 170 miljoen jaar geleden ontstaan. Er zijn meerdere theorieën over hoe dat gebeurd is: als gevolg van de inslag van een meteoriet lijkt het meest waarschijnlijkst. Er lopen meerdere trails rondom de krater, waaronder Syncline Loop Trail en Whale Rock Trail. Upheaval Dome Trail is het populairst; dit is een makkelijke wandeling van ongeveer drie kilometer.


4. Needles District

Needles District staat vooral bekend om haar pilaren van Cedar Mesa-zandsteen. Dit deel van het park is vooral geliefd bij ervaren wandelaars en doorgewinterde backpackers, omdat hier veel routes liggen die je over meerdere dagen kunt verdelen. Tot aan Soda Spring is het gebied bereikbaar met de auto (een 4x4 is absoluut een must); daarna wordt dat lastig. Bekende wandelingen in dit gebied zijn Roadside Ruin Trail en Cave Spring Trail. Tijdens beide wandelingen wordt je meegenomen in de geschiedenis van dit gebied: er zijn nog sporen van de Anasazi-indianen en cowboys zien, waaronder gebruiksvoorwerpen (Cave Spring) en een graanplaats (Roadside Ruin). Houd er rekening mee dat je niet zo maar vanuit Needles District dwars door de canyons naar Islands in the Sky kunt rijden. Je zult moeten omrijden via de Highways 191 en 121. Dit is in totaal 200 kilometer.

5. Big Spring Canyon Overlook

Een van de hoogtepunten in Needles District is Big Spring Canyon Overlook, een uitzichtpunt waarop je een prachtig zicht hebt over de steile bergwanden en gekleurde rotspartijen. In de lente en zomer willen hier ook nog weleens planten en bomen groeien. Als je zin hebt in een uitdaging, begint hier ook Big Spring Canyon Trailhead. Dit is een zware wandeling van ongeveer 17 kilometer. Tijdens de wandeling moet je twee ladders beklimmen om van de ene canyon naar de andere te komen. Je kunt dan tijdens de wandeling dus wél genieten van uitzicht op de canyons en rotsformaties.

6. Chesler Park

In het Needles District mag je ook absoluut Chesler Park niet missen. Dit is een cirkelvormige weide van steen die compleet omringd is door Cedar Mesa-zandstenen pilaren. Chesler Park is vooral populair onder backpackers vanwege de vele uitdagende trails die te vinden zijn rondom dit gebied. Sommige wandelingen kun je maken tijdens een dagtocht; andere zijn te combineren met een overnachting in de ‘backcountry’. Een van de bekendste wandelingen in dit gebied is Chesler Park Loop Joint Trail, waarbij je langs het uitzichtpunt van Chesler Park komt, maar dit vervolgens verlengt met een deel door smalle rotsspleten. Deze wandeling is 18 kilometer lang en duurt ongeveer vijf tot zes uur.


7. Maze District

Maze District heet niet voor niets het doolhof: soms wordt dit gebied het meest ruige en onherbergzame gebied van de Verenigde Staten genoemd. Toeristen kunnen makkelijk verdwalen in dit doolhof van rotskloven. Daarom wordt geadviseerd alléén dit gebied in te gaan als je een ervaren backpacker bent. Er zijn hier geen verharde wegen: een 4x4 is daarom noodzakelijk. De meeste backpackers verblijven hier langere tijd; variërend van drie dagen tot een week. De NPS drukt bezoekers op het hart om genoeg water en eten mee te nemen als men het gebied bezoekt. Ben er dus op voorbereid dat je hier op jezelf aangewezen bent! Er zijn geen voorzieningen zoals winkels, toiletten of waterbronnen. Dit is Amerika op zijn ruigst.  

8. Chocolate Drops

Als je dan in Maze District bent, is een bezoek aan Horseshoe Canyon een must. In deze rotsen zijn rotstekeningen te zien van tienduizenden jaren oud. Het is niet precies duidelijk wie ze gemaakt heeft, maar men gokt dat ze zelfs nog ouder zijn dan die van de Fremont- en Anasazi-indianen. De tekeningen zijn te zien in The Great Gallery, die alleen te voet te bereiken is via een zware wandeling van ongeveer 11 kilometer. De wandeling kent grote hoogteverschillen en duurt ongeveer vijf uur. Het wordt vanwege de warmte afgeraden om deze wandeling in de zomer te maken. Je mag in dit gebied ook paardrijden, maar alleen met een vergunning en onder strenge regels.

9. Horseshoe Canyon

De Chocolate Drops is een groep van zandstenen pilaren die recht omhoog staan. Hierdoor vormen ze een prominente bezienswaardigheid in het Maze District. Om er te komen, moet je eerst een rit van ongeveer vier uur maken over een ruig zandpad naar het begin van het wandelpad. De wandeling op zichzelf is niet erg lastig; het is een redelijke platte wandeling. De wandeling is ongeveer 12 kilometer lang, dus je bent er ongeveer een paar uur mee kwijt. Onderweg heb je uitzicht over de canyons en kom je verschillende bloemen en planten tegen.

Veelgestelde vragen over Canyonlands National Park

Canyonlands National Park ligt in het zuidoosten van de staat Utah, op zo’n uur rijden vanaf het plaatsje Moab.

Dit ligt eraan welk gebied van het park je wilt bezoeken. Islands in the Sky is het makkelijkst te bereiken met de auto. Toeristen brengen hier gemiddeld een aantal uur door. Als je Needles District of zelfs Maze District wilt bezoeken, houd dan rekening met drie dagen tot een week. Je zult dan moeten kamperen op een van de kampeerplaatsen.

Ja, dit kan! Houd er wel rekening mee dat veel wegen in het park onverhard zijn. Een 4x4 is daarom een absolute must. Nog iets om op te letten: je kunt niet van district naar district rijden dwars door het park. Je moet dan omrijden over de Highways 191 en 121: dit is een afstand van ongeveer 200 kilometer.

Canyonlands National Park staat vooral bekend om haar ruige wildernis. Als je dus een echte outdoor-liefhebber bent, is een bezoek aan dit park zeker je tijd waard!