San Francisco

City by the Bay

Bekijk foto's

Op vakantie naar San Francisco


San Francisco “City by the Bay’ is de vierde stad van Californië. Het is tevens de enige stad in Californië die samenvalt met een county: officieel heet ze City and County of San Francisco. Tijdens een vakantie San Francisco ontdek je een bruisende stad met vele hoogtepunten. Voor Europeanen voelt de stad wat vertrouwelijker aan als Los Angeles omdat San Francisco een compacter en duidelijker centrum heeft. Een hoge kwaliteit van leven, verdraagzaamheid en acceptatie van wie ‘anders’ is zijn elementen die op allerlei manieren in het dagelijks leven van San Francisco verweven zitten. Niet voor niets dat San Francisco ook wel de ‘gay capital of the United States’ genoemd wordt.

Kies hier uw tour/excursie

Video:
San Francisco road to Alcatraz

Geschiedenis 

Rond 3000 voor Christus werd de San Francisco Bay Area bewoond door een indianenstam, later de Ohlone genoemd. Op 16 november 1542 zeilde Juan Rodríguez Cabrillo langs de kust nabij San Francisco en ontdekte de Farallonen. In 1575 strandde Sebastião Rodrigues Soromenho in Drakes Bay en eiste het land voor Spanje. Hij noemde het Puerto de San Francisco (Haven van de Heilige Franciscus). Later, in 1579, strandde ook Sir Francis Drake in de baai. Hij eiste het land op voor Engeland en noemde het Nova Albion.

Pioniers, onder wie José Francisco Ortega, van een Spaanse expeditie geleid door Gaspar de Portolá ontdekten op 2 november 1769 de Golden Gate. Zeven jaar later, op 28 maart 1776 stichtte een andere Spaanse expeditie, geleid door Juan Bautista de Anza, het Presidio en vervolgens in juni van hetzelfde jaar de missiepost van San Francisco de Asís.

In 1906 werd San Francisco getroffen door een zware aardbeving. Er vielen vermoedelijk enkele duizenden doden en veel gebouwen werden verwoest. De stad werd daarna snel en op grote schaal weer opgebouwd. In de tweede helft van de twintigste eeuw ontwikkelde San Francisco zich tot een stad met alternatieve culturen. In de jaren zestig van de 20e eeuw werd de stad gezien als hippiehoofdstad van de wereld. Raadslid Harvey Milk was in de jaren zeventig een van de eerste openlijk homoseksuele stadsbestuurders. Ook nu nog wordt San Francisco gezien als een paradijs voor homoseksuelen van de Verenigde Staten, omdat het een relatief homotolerante stad is.

Vakantie San Francisco bezienswaardigheden


Alcatraz San Francisco

Dit eiland, gelegen in de baai van San Francisco werd van 1934 tot 1963 gebruikt voor een zeer zwaar beveiligde gevangenis. Het eiland is alleen per ferry te bereiken. Een beroemde gevangene uit die tijd was Al Capone. Tegenwoordig is het museum een nationaal park.

Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge verbindt het schiereiland van San Francisco met Marin County. De San Francisco brug wordt jaarlijks bezocht door ca 9 miljoen bezoekers. De brug maakt op iedereen een grote indruk vanwege de afmeting, kleur, licht en geluid. Vlakbij ligt het stadspark ‘Golden Gate Park’ die je ook kunt bezoeken tijdens je vakantie San Francisco.

Alamo Square

Alamo square is een woonwijk, maar ook een park. De huizen die er staan zijn bijzonder en kenmerkend voor San Francisco door hun Victoriaanse architectuur. De huizen worden ook wel “Painted Ladies” genoemd en doordat deze wijk op een heuvel ligt heb je ook nog eens een fantastisch uitzicht over San Francisco.

Fisherman’s Warf San Francisco

Fisherman’s Wharf San Francisco ligt bij Pier 39 en is een oude zeeliedenbuurt. Hier liggen tientallen zeehonden te genieten van de zon en vinden het best om bekeken te worden. Fisherman’s Wharf is tegenwoordig een gezellige buurt met veel visrestaurants, winkels en vaak live entertainment. Een leuke plek om even te struinen tijdens je Vakantie San Francisco.

Transamerica Pyramid

De hoogste wolkenkrabber van San Francisco is niet te missen. Zijn hoogte van 260 meter en bijzondere vormgeving trekt de aandacht van vele aanwezigen. Diverse bedrijven zitten in deze Transamerica Pyramid met een totaal van ongeveer 1500 werknemers. Helaas is het niet toegankelijk voor bezoekers die geen gast van één van de bedrijven is. Wel kun je hem tijdens je vakantie San Francisco van een afstandje bekijken!

Cablecar San Francisco

Een zeer authentieke manier van verplaatsen in San Francisco is met de cablecar, of wel de tram. Er zijn drie routes die te herkennen zijn per kleur voor op de cablecar. Een kaartje kopen is onder andere mogelijk bij de conducteur.

Chinatown

San Francisco heeft de oudste Chinatown van de Verenigde Staten. Veel Aziatische gebouwen sieren hier de straten in dit stukje San Francisco. Leuk is om Chinatown te bezoeken tijdens je vakantie San Francisco en om een wandeltour door Chinatown te maken. In Chinatown San Francisco wonen naar schatting ca 100.000 mensen van Chinese afkomst.