Delaware

First State

Bekijk foto's

Delaware


Delaware wordt regelmatig door Nederlandse toeristen over het hoofd gezien, simpelweg omdat de staat zo klein is. En dat is jammer, want ondanks dat de grootte van de staat is er genoeg te zien en te doen! De ligging van de staat, ingeklemd tussen andere belangrijke staten in het noordoosten, waaronder Maryland, Pennsylvania en New Jersey, maakt de staat een perfecte locatie voor een uitstapje tijdens een grotere rondreis Oost Amerika.

kies hier uw favoriete rondreis / fly drive / stedentrip in Delaware


15 bezienswaardigheden Delaware

Delaware stond letterlijk aan de wieg van de Amerikaanse geschiedenis. De staat was de eerste die de Amerikaanse grondwet ondertekende; vandaar de bijnaam: “The First State”. Nu is de staat vooral bekend als de thuisstaat van de huidige Amerikaanse president: Joe Biden. Waar een kleine staat al niet groot in kan zijn!

1. Rehoboth Beach Boardwalk

In het zuidoosten van de staat, aan de kust, ligt het plaatsje Rehoboth Beach. Dit gezellige badplaatsje is een perfect uitje voor het hele gezin! Recht aan zee ligt hier Rehoboth Beach Beachwalk. Aan deze promenade vind je allerlei winkeltjes en restaurantjes. Voor het echte Amerikaanse strandgevoel moet je bij Funnel Cake Factory en Dolles Candyland zijn, om echte Amerikaanse snacks te proeven. Maak je uitstapje compleet met een ritje in een van de attracties in Funland; het pretpark van de stad. Lig je liever aan het strand? Je hoeft alleen maar de promenade over te steken en je staat al op het strand. Ideaal toch?

2. Nemours Estate

Wie dacht dat Amerika geen geschiedenis heeft, heeft het mis. Bezoek Nemours Estate in Wilmington en laat je mee terugnemen naar de late achttiende eeuw in Frankrijk. Dit enorme landhuis werd gebouwd in opdracht van Alfred I. duPont, die, zoals je misschien al kunt raden, Franse roots heeft. Dit is dan ook terug te zien in het huis, wat maar liefst 77 (!) kamers telt. Bij het huis is ook nog een enorme garage met een flinke collectie antieke auto’s. Nog steeds niet onder de indruk? Maak dan zeker een ronde door de tuin, waar je een grote fontein en een mooie beeldentuin vindt.

3. Dover International Speedway

Snelheidsduivels opgelet! In Dover kun je Dover International Speedway bezoeken. Dit circuit, dat werd geopend in 1969, is al meerdere malen het thuis geweest van verschillende NASCAR-competities. Geheel in stijl loopt de baan in de vorm van een ovaalachtige ‘D’. Er is ook een mogelijkheid om een ‘race-experience’ over de “Monster Mile” te boeken, maar deze zijn wel schaars. Geen race-fan? Dover International Speedway organiseert ook meerdere muziekfestivals, waaronder Firefly Festival (meestal in juli) en andere concerten. Artiesten die al op de baan hebben opgetreden zijn onder andere Tom Petty, Red Hot Chili Peppers, Imagine Dragons en Post Malone.

4. Indian River Inlet Bridge

Als je langs de kust verblijft, moet je zeker een ritje maken over Indian Inlet Bridge (ook wel bekend als Charles W. Cullen Bridge). En dan het liefst ’s avonds: de brug, die door haar kabels stiekem wel wat wegheeft van de Erasmusbrug in Rotterdam, is dan prachtig blauw verlicht. De bouw van de brug begon al in de jaren veertig van de vorige eeuw, maar omdat het enorm ingewikkeld was om hem te bouwen, was hij pas in 2011 af zoals de locals hem nu kennen. Rijd (of loop!) er dus vroeg in de ochtend of laat in de middag overheen voor de beste uitzichten op de zonsopgang óf op de zonsondergang.

5. John Dickinson Plantation

Hoewel je het misschien minder snel zou verwachten, waren er ook in het noorden plantages. Zo ook in Delaware, vlakbij Dover om precies te zijn. John Dickinson Plantation is een plek met een complexe geschiedenis. John Dickinson speelde een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd van de Verenigde Staten, waarbij hij schreef over ‘vrijheid en gerechtigheid voor iedereen’, maar tegelijkertijd had hij óók een plantage waarop hij slaven liet werken. Hoe dat zit, leer je tijdens je bezoek. Houd er wel rekening mee dat het museum alleen op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag open is (op woensdag op aanvraag). Vooraf reserveren is aanbevolen.


6. Fort Miles Historic Area at Cape Henlopen State Park

Ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Dan mag een bezoek aan Fort Miles Historic Area at Cape Henlopen State Park niet ontbreken. Dit vroegere fort, gesitueerd in de Delaware Bay, was een van de belangrijkste verdedigingsforten aan de oostkust. Op het hoogtepunt van de oorlog waren hier maar liefst 2.500 soldaten gestationeerd. Tegenwoordig is het gebied te bezoeken als museum. Je vindt hier nog trucks, kanonnen en een wachttoren. Neem deel aan een rondleiding, rijd rond in een truck of bekijk een kanonnen-demonstratie. Het museum is de gehele week geopend, maar is alleen te bezoeken in combinatie met een rondleiding.

7. Hopkins Farm Creamery

Bij vakantie hoort natuurlijk een ijsje (of twee)! En wat is nou leuker dan een ijsje eten bij een authentieke Amerikaanse zuivelboerderij? In het plaatsje Lewes ligt Hopkins Farm Creamery. De boerderij wordt al vier generaties lang door dezelfde familie beheerd en sinds 2008 hebben ze hun eigen ijssalon. Je kunt kiezen uit allerlei smaken, van wat ‘normalere’ smaken als vanille en chocolade tot ‘apartere’ smaken als ‘pretzel salad’ en kokosnoot. Al het ijs van Hopkins Farm Creamery wordt op de boerderij – waar overigens meer dan 1.000 koeien staan – zelf geproduceerd. Vanaf 2021 krijgen ze ook taarten in het assortiment, dus wie weet heb je geluk…

8. Indian River Marina

Aan de kust ligt Indian River Marina, een van de havens van Delaware. Deze plek is absoluut een bezoekje waard om het echte kustgevoel te ervaren. Ga aan boord bij een van de rederijen om een tocht door de baai te maken. Sla je graag je hengel uit? Dan moet je zeker een trip maken met een zogeheten ‘charter boat’. De kapitein neemt je dan mee naar de beste visplekjes van de baai. Snel zeeziek? Ook aan land is er in de haven genoeg te doen. Bij Hammerheads Dockside Restaurant geniet je van een hapje terwijl je kijkt naar de binnenvarende boten. Ook worden er het hele jaar door verschillende festivals in de haven georganiseerd. Kun je er helemaal geen genoeg van krijgen? Er is ook een mogelijk om in een van de vakantiehuisjes bij de haven te verblijven.

9. Santa Claus Lane

Ben je in het najaar in Delaware? Dan mag je Santa Claus Lane absoluut niet missen. Hoewel het misschien wel zo klinkt, woont de Kerstman hier (helaas) niet. Maar het zou wel kunnen! In het noorden van de staat ligt het plaatsje Bear, waar het huis van de familie Fauchner staat. Ieder jaar versieren ze hun hele huis met kerstlichtjes. Ze doen dit zo uitbundig dat ze al een keer het nationale nieuws hebben gehaald. Ieder jaar hebben ze een ander thema en soms komt de Kerstman zelfs op bezoek! Superleuk om met kleine kinderen door de straat te rijden. Let wel op, het kan erg druk zijn!

10. St. Edmond’s Catholic Church

Vlakbij het strand in Rehoboth ligt St. Edmonds Catholic Church. Delaware kent in tegenstelling tot andere Amerikaanse staten een relatief grote katholieke gemeenschap. Je kunt natuurlijk een dienst bijwonen, maar houd er rekening mee dat het erg druk kan zijn. Als je niet zo religieus bent, is het ook zeker de moeite om het gebouw van de buitenkant te bekijken; het is namelijk prachtig.


11. Filasky’s Produce

Een superleuk uitstapje is Filasky’s Produce. Dit familiebedrijf verbouwt al sinds 1981 hun eigen groenten en fruit, wat ze vervolgens aan de lokale gemeenschap en toeristen vers verkopen. Ze organiseren regelmatig marktjes en ook hebben ze hun eigen aardbeientuin, waar je zelf je aardbeien kunt plukken. Voor kinderen zijn er speciale rondleidingen, waarbij ze iets kunnen leren over het leven op de boerderij. Ben je er in het najaar? Niet getreurd! Ook in de herfstmaanden worden er activiteiten georganiseerd, waaronder een Halloween Hay Ride en een Pumpkin Patch.

12. Old State House

Als je in Dover bent, mag je zeker Old State House niet missen. Dit huis, dat werd gebouwd werd in 1791, werd in de revolutionaire jaren gebruikt voor de regering van de staat. Het gebouw is dus enorm belangrijk geweest in de vroegere jaren van de staat Delaware. Uiteindelijk is het ook nog als rechtbank gebruikt. Op donderdag, vrijdag en zaterdag worden er rondleidingen gegeven (op woensdag en zondag op aanvraag). De toegang is gratis.

13. The Quillen Arena

Midden in de staat, in het plaatsje Harrington, ligt Quillen Arena. In dit gebouw worden regelmatig evenementen georganiseerd, waaronder paardenshows en motorcrosswedstrijden. In de zomer wordt hier ook altijd Delaware State Fair gehouden, een enorme kermis. Tijdens de Fair kun je genieten van spannende attracties, mooie live optredens en lekker eten. Vaak is er ook een onderdeel op de kermis waar je allerlei soorten vee kunt bekijken; klinkt misschien gek, maar vaak een typisch onderdeel van een Amerikaanse kermis!

14. Smyrna Rest Area

Wil je even uitrusten tijdens een lange rit in de auto? Stop dan even in Smyrna, in het noorden van Delaware. Hier vind je Smyrna Rest Area, om even – de naam zegt het al – uit te rusten. Als je hier alleen stopt om van het toilet gebruik te maken, doe je echt de plek te min! Het is hier namelijk prachtig; het wordt niet voor niets door locals een ‘mini state park’ genoemd. Deze oase van rust bestond in 1937 nog slechts uit één picknicktafel, maar wordt tegenwoordig jaarlijks door twee miljoen mensen bezocht. Sommige locals komen er zelfs dagelijks. Klinkt als het perfecte plekje om even de benen te strekken tijdens een lange autorit!

15. Fort Delaware State Park

In het noorden van de staat ligt Fort Delaware. Absoluut een must-visit als je van geschiedenis houdt! Dit fort, gelegen op Pea Patch Island, is alleen te bereiken per ferry. Het werd in de Burgeroorlog gebruikt als een kamp voor de gevangen Confederale soldaten. Bezoek het fort en laat je mee terug nemen naar die tijd. Medewerkers zijn gekleed volgens traditionele klederdracht en voeren regelmatig demonstraties met kanonnen uit. Niet zo van geschiedenis? Het gerucht gaat dat het spookt op het eiland, dus in de herfst worden er vaak ‘ghost tours’ georganiseerd.

Veelgestelde vragen over Delaware

Vroeger was het strand van Delaware in de zomer vooral erg populair onder de Amerikanen. Dit is nog steeds zo, maar daarbij komt dat Delaware tegenwoordig in het najaar ook vaker bezocht wordt. Het is dan wel wat rustiger vergeleken met de zomer. Voor een warme temperatuur kun je het beste in de zomer gaan: het wordt dan rond de 30 °C. In de winter vriest het vaak.

Hoewel de staat maar één grote stad heeft – Wilmington – zijn bovenstaande tips leuke uitstapjes om een middagje mee te vullen. Als je van de Amerikaanse lifestyle houdt, is Delaware dus zeker een aanrader om even te stoppen.

Dit hangt natuurlijk helemaal af van je budget, maar omdat de staat natuurlijk niet groot is, ben je ongeveer met twee uur door de staat heen gereden. De afstanden zijn dus niet groot: na ongeveer één week heb je alles wel gezien.