Alabama

Yellowhammer State

Bekijk foto's

Vakantie Alabama: ook wel The Yellowhammer State genoemd.


Alabama ligt in het zuiden van Amerika en grenst deels aan de Golf van Mexico.
De staat Alabama heeft een zeer roerige geschiedenis achter de rug. Alabama heeft een slechte reputatie als het om burgerrechten gaat. Zo weigerde de staat om de segregatie in de jaren vijftig en zestig af te schaffen. Selma, Montgomery en Birmingham zijn bekende plaatsen waar geschiedenis is geschreven als het gaat om burgerrechten.Het landschap in Alabama is erg mooi , tussen de bergen in het noordoosten en de zandstranden in het zuiden liggen glooiende heuvels die begroeid zijn met veel vegetatie. Neem deze staat mee tijdens je rondreis door de diep south. Naast Alabama is een vakantie Arkansas ook een echte aanrader. 

Kies hier je favoriete tour/excursie in Alabama


Geschiedenis Alabama

Het gebied dat nu de staat Alabama vormt, werd oorspronkelijk bevolkt door indianenstammen. Zowel de Fransen, de Spanjaarden als de Engelsen claimden het gebied. De eerste permanente Europese nederzetting in Alabama was Mobile dat in 1702 door de Fransen werd gesticht. Alabama, met een economie gebaseerd op de katoenteelt telde veel slaven en stond tijdens de Amerikaanse burgeroorlog aan de kant van de confederatie.

Civil rights Alabama

De tragedies en triomfen die plaatsvonden in Alabama in de jaren vijftig en zestig maakten de hele wereld bewust van de realiteit van raciale onrechtvaardigheid en haat die Afro-Amerikanen in het hele land troffen. Met een bezoek aan Alabama zul je de erfenis ervaren van degenen die de geschiedenis hebben veranderd door de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Treed in de voetsporen van burgerrechten legendes zoals Rosa Parks en Dr. Martin Luther King Jr. Bezoek Selma, toneel van Bloody Sunday en de overwinning van de Selma-to-Montgomery March voor terwijl je de Edmund Pettus-brug oversteekt. Bezoek Tuskegee Airmen National Historic Site, waar je leert over de eerste Afro-Amerikaanse militaire vliegeniers.
Heb respect in Birmingham op de plaats van de bomaanslag op de 16th Street Baptist Church. En vooral, groei in empathie en begrip terwijl je de musea en historische locaties verkent die herdenken aan degenen die de geschiedenis hebben veranderd.

Racisme, Rosa Parks

Rosa Parks groeide op in Montgomery, Alabama, in een tijd dat zwarte mensen wettelijk verplicht waren op te staan voor witte passagiers in het openbaar vervoer. Rosa was daar klaar mee en bleef zitten. De politie werd erbij geroepen en gaf haar een boete van 10 dollar. Die weigerde ze te betalen en Rosa werd daarom gearresteerd.
Het voorval kwam terecht bij Martin Luther King, die opriep tot een bus boycot. Zwarte Amerikanen stonden extra vroeg op om naar hun werk te lopen, in plaats van dat zij de bus namen. Ook ontstonden er gratis “taxi standplaatsen” , bemand door locals die de boycotters naar hun bestemming brachten. Zo deelden ze een grote klap uit aan het vervoersbedrijf, dat na ruim een jaar bijna failliet ging. Onder andere deze actie leidde uiteindelijk tot een einde aan rassenscheiding in het openbaar vervoer


Ze werd een belangrijk symbool in de strijd tegen racisme, en geldt ook vandaag de dag als rolmodel voor de huidige generatie activisten.


De bus die in het museum staat, is een replica. De échte bus waarin het gebeurde staat in het Ford Museum in Detroit. De stad waar Rosa begin jaren 60 noodgedwongen naartoe verhuisde omdat ze na haar protest haar baan verloor en doodsbedreigingen kreeg.


Geografie Alabama

Alabama, dat aan de Golf van Mexico ligt, grenst in het noorden aan de staat Tennessee, in het westen aan Mississippi, in het oosten aan Georgia en in het zuiden aan Florida. Een vakantie Alabama kun je ook mooi combineren met de omliggende gebieden. De hoofdstad van Alabama is Montgomery. Vanuit Nederland kan je het beste vliegen naar Atlanta of New Orleans en vanuit deze plaatsen is het gemakkelijk om Alabama te bezoeken.

Belangrijke steden van Alabama


1. De grootste stad van Alabama, Birmingham

Birmingham, the Magic City, is de grootste stad van Alabama.
Birmingham was Ground Zero voor de American Civil Rights Movement en trekt nu bezoekers van over de hele wereld om zich onder te dompelen in de historische gebeurtenissen. Bezoek hier zeker het Civil Right Institute en 16th Street Baptist Church met het aangrenzende Kelly Ingram Park. De moeite waard om te bezoeken zijn de Alabama Jazz Hall of Fame en het Birmingham Museum of Art. Indien je geïnteresseerd bent in motoren is ook het Barber Motorsports Museum een aanrader.Ook een must see is Vulcan. Vulcan is 's werelds grootste gietijzeren beeld; ( 17 meter lang) en staat hij op de top van Red Mountain. Maar Vulcan is meer dan alleen een standbeeld: Vulcan Park and Museum biedt een spectaculair uitzicht op Birmingham, is een interactief museum dat het verhaal van Vulcan en Birmingham vertelt en een prachtig openbaar park. Alleen al voor het uitzicht en het park moet je hier echt naartoe als je in Birmingham bent.

2. Montgomery, hoofdstad van Alabama

Montgomery, de hoofdstad van Alabama, biedt een prachtig monument voor de burgerrechten, The National Memorial for Peace and Justice (van dezelfde ontwerpster als het Vietnam Memorial), de kerk van Marten Luther King, maar op hetzelfde plein ook de State Capitol, van waaruit jarenlang het racisme werd gepredikt.
Bezoek in Montgomery ook het Rosa Parks Museum, het Civil Rights Memorial en Old Alabama town.
In Montgomery heeft kunstenaar en reisleider Michelle Browder een monument opgericht voor Anarcha, Lucy en Betsey, drie tot slaaf gemaakte vrouwen die zonder verdoving werden geopereerd door James Marion Sims, die vaak wordt aangeduid als de 'vader van de gynaecologie'. Het standbeeld van Browder is in september 2021 opgericht en bevat de vrouwen die Browder de 'moeders van de gynaecologie' noemt.

3. Selma, Edmund Pettus-brug

Voor wie geïnteresseerd is in de Civil Rights Movement, is een bezoek aan Selma echt een must tijdens een rondreis door het diepe zuiden.
Selma staat vooral bekend om de marsen, begeleid door oa Martin Luther King. De Selma naar Montgomery marsen waren drie protestmarsen, gehouden in 1965, langs de 87 km lange snelweg van Selma naar Montgomery. De marsen werden georganiseerd door geweldloze activisten om de wens van Afro-Amerikaanse burgers te demonstreren om te mogen stemmen. Dit was tijdens de segregatie en de groep kon dan ook op veel weerstand regelen.
De Edmund Pettus-brug in Selma, nu een nationaal historisch monument, was de locatie van de brute Bloody Sunday-afranselingen van de demonstranten tijdens de eerste mars voor stemrecht. De aanslagen op televisie waren overal in het land te zien, wat leidde tot publieke steun voor de burgerrechtenactivisten in Selma en voor de stemrechten campagne. Na Bloody Sunday kregen demonstranten het recht om verder te marcheren, en volgden nog twee marsen voor stemrecht.

4. Tuscaloosa

Tuscaloosa, gelegen in het hart van Centraal Alabama, is een levendige gemeenschap vol legendarische geschiedenis. De thuisbasis van de beroemde Universiteit van Alabama en gelegen langs de Black Warrior River, vindt je een beloopbare binnenstad die compleet is met livemuziek, buitenruimtes om te verkennen en lokale restaurants voor elk wat wils. Niet te groot. Niet te klein.

5. Huntsville

Huntsville, Alabama, ook wel bekend als Rocket City, is de locatie van het U.S. Space and Rocket Center, NASA's Marshall Space Flight Center en het United States Army Aviation and Missile Command. Hier kan iedereen een opleiding volgen tot astronaut !

6. Tuskegee

Moton Field in Tuskegee was de thuisbasis van een 'experiment' om erachter te komen of Afro-Amerikanen konden worden opgeleid tot gevechtspiloten. Naast piloten bestonden de Tuskegee Airmen uit bommenwerpers, navigators, dispatchers en technici. Vrouwen maakten ook deel uit van deze groep en werkten samen met de mannen als secretaresses, monteurs, verkeerstoren operators en parachutisten. De Tuskegee Airmen vormden de 332nd Fighter Group en de 477th Bombardment Group van het US Army Air Corps en vochten in de Tweede Wereldoorlog als de eerste Afro-Amerikaanse militaire vliegeniers in de geschiedenis van het land. Bezoek het Tuskegee Airmen National Historic Site.
Ook is Tuskegee interessant vanwege het Tuskegee Institute, dit Institute werd opgezet door Booker T. Washington om zwarten de vaardigheden te leren zichzelf te verbeteren. Het werd een instituut waar ook briljante uitvindingen werden gedaan om met produkten uit het zuiden andere dingen te doen.

7. Mobile

Mobile ligt aan de kust van de Golf van Mexico in een baai (de baai van Mobile). Het ligt op de route tussen New Orleans en Tallahassee. Ver voor New Orleans werd hier al in 1703 een Mardi Gras georganiseerd. Bezoek hier het Battleship Memorial Park, het Mobile Carnival Museum en het National African American Museum. Zeer de moeite waard om te bezoeken zijn de stranden van Dauphin Island en de Gulf Islands.

8. Muscle Shoals

Sinds de jaren zestig staat de stad Muscle Shoals bekend om de muziek. Lokale studio's en artiesten ontwikkelden de "Muscle Shoals Sound", waaronder FAME Studios in de late jaren 1950 en Muscle Shoals Sound Studio in 1969. Ze produceerden hitrecords die de nationale en internationale geschiedenis van populaire muziek vorm gaven.


10 Bezienswaardigheden Alabama

Alabama heeft de bezoeker veel te bieden, vooral op het gebied van burgerrechten en de geschiedenis ervan. Deze geschiedenis kun je vooral langs de Civil Rights Trail vinden.

1. Alabama Rivier

Alabama River, is een rivier in het zuiden van Alabama, VS Het wordt gevormd door de rivieren Coosa en Tallapoosa, 11 km ten noordoosten van Montgomery, slingert westwaarts naar Selma en stroomt vervolgens naar het zuiden. De bevaarbare lengte is 305 mijl (491 km), en de rivier draineert 22.800 vierkante mijl (59.050 vierkante km).

2. Birmingham civil rights institute

Het Birmingham Civil Rights Institute (BRCI) is een modern museum dat dient als verbinding met het Birmingham Civil Rights National Monument, een verzameling locaties die belangrijk zijn voor de Civil Rights Movement. Bezoekers kunnen een vertolking van een gesegregeerde stad in de jaren vijftig ervaren, evenals een replica van een Freedom Riders-bus en zelfs de daadwerkelijke celdeur van waarachter Dr. Martin Luther King Jr. zijn beroemde 'Letter From Birmingham Jail' schreef. ” Het instituut herbergt ook een uitgebreid archief met documenten van de burgerrechtenbeweging en bijna 500 geregistreerde mondelinge geschiedenissen die relevant zijn voor de periode. Naast de permanente tentoonstellingen heeft de BRCI ook reizende tentoonstellingen over de Freedom Rides, Selma-to-Montgomery-marsen, 16th Street Baptist Church-bombardementen, ouderling Grace en lesbische gezinnen die in het diepe zuiden wonen. Het museum organiseert ook jaarlijkse vieringen op historische data, zoals Martin Luther King Jr. Day en Black History Month.

3. Little River Canyon

Gelegen op de grens van de provincies DeKalb en Cherokee, in het ruige maar groene landschap van het noordoosten van Alabama, werd Little River Canyon National Preserve (het reservaat) in 1992 opgericht door openbare wet 102-427 om de landschappen van de Little River Canyon te beschermen.Little River Canyon is een van de meest spectaculaire landvormen in deze regio, uitgehouwen in de platte top van Lookout Mountain en bereikt diepten van meer dan 180 meter in sommige delen. Het is een van de diepste canyon-systemen ten oosten van de rivier de Mississippi en de diepste in de staat Alabama.

4. Tuskegee Institute

Het Tuskegee Institute werd opgezet door Booker T. Washington om zwarten de vaardigheden te leren zichzelf te verbeteren. Het werd een instituut waar ook briljante uitvindingen werden gedaan om met producten uit het zuiden andere dingen te doen.

5. Russel cave national park

Russell Cave is een archeologische vindplaats met een van de meest complete verslagen van prehistorische culturen in het zuidoosten. In de jaren vijftig ontdekten archeologen een grote hoeveelheid artefacten die meer dan 10.000 jaar gebruik op één plek vertegenwoordigen. Tegenwoordig helpt het Russell Cave National Monument veel culturele ontwikkelingen van fenomenale menselijke reizen aan het licht te brengen.

6. Cheaha Mountain

Cheaha Mountain, vaak Mount Cheaha genoemd, is het hoogste natuurlijke punt in Alabama op 2,407 voet boven zeeniveau. Het is gelegen in het noorden van Alabama in het Cheaha State Park. Omgeven door het Talladega National Forest, in de uitlopers van de Appalachen. Dit dramatische landschap dankt zijn naam aan de Creek-indianennaam voor de berg, "chaha" wat "hoge plaats" betekent.

7. Tuskegee Airmen National Historic Site

Tuskegee Airmen National Historic Site, op Moton Field in Tuskegee, Alabama, herdenkt de bijdragen van Afro-Amerikaanse piloten in de Tweede Wereldoorlog. Moton Field was de locatie van de primaire vliegopleiding voor de baanbrekende piloten die bekend staan ​​als de Tuskegee Airmen.

8. Steden bezoeken

Bezoek de steden zoals Selma , Montgomery en Birmingham vanwege hun belangrijke geschiedenis omtrent Civil Rights in Amerika.

9. Natchez Trace Parkway

De Natchez Trace Parkway is een schilderachtige rit van 444 mijl van Natchez, Mississippi naar Nashville, Tennessee met 53 mijl in het noordwestelijke deel van Alabama in de provincies Lauderdale en Colbert. Een National Scenic Byway en All American Road, belangrijke locaties langs de Trace in Alabama zijn Colbert Ferry, Buzzard Roost Spring, Rock Spring, Lauderdale, Bear Creek en Freedom Hills Overlook.

10. Freedom Riders National Monument

De plaats van de busbrand in 1961 en het voormalige Greyhound-station in het centrum van Anniston maken nu deel uit van de National Park Service en zijn gewijd aan de prestaties van de Freedom Riders in de strijd voor burgerrechten. Dit busstation maakt, samen met het Trailways-station, ook deel uit van de Anniston Civil Rights and Heritage Trail. Het Trailways-station markeert de locatie waar een tweede groep Freedom Riders stopte tijdens hun reis naar Birmingham. Hoewel deze bus niet op dezelfde manier werd aangevallen als de eerste, stapte een groep blanke mannen in de tweede bus en viel de Freedom Riders lastig tijdens hun twee uur durende reis naar Birmingham. Tegenwoordig kun je deze sites bezoeken om de invloed van de Freedom Riders op de Civil Rights Movement te eren.