Alabama

Yellowhammer State

Bekijk foto's

Een vakantie Alabama, ook wel The Yellowhammer State genoemd, een staat in het zuiden van Amerika.


Geschiedenis Alabama

Het gebied dat nu de staat Alabama vormt, werd oorspronkelijk bevolkt door indianenstammen. Zowel de Fransen, de Spanjaarden als de Engelsen claimden het gebied. De eerste permanente Europese nederzetting in Alabama was Mobile dat in 1702 door de Fransen werd gesticht.


Alabama, met een economie gebaseerd op de katoenteelt telde veel slaven en stond tijdens de Amerikaanse burgeroorlog aan de kant van de confederatie.

Racisme, Rosa Parks 

Rosa Parks, die in Alabama werd geboren, werd wereldberoemd door haar weigering om na een lange werkdag haar zitplaats in de bus af te staan aan een blank persoon.

Racisme was ook na de oorlog een groot probleem in de staat waar eind 19de eeuw enkele racistische wetten werden aangenomen waardoor de zwarte bevolking onder andere stemrecht verloor. Deze wetten werden in de jaren 1960 door het Federaal Hooggerechtshof buiten werking gesteld. 

Geografie

Alabama, dat aan de Golf van Mexico ligt, grenst in het noorden aan de staat Tennessee, in het westen aan Mississippi, in het oosten aan Georgia en in het zuiden aan Florida. Een vakantie Alabama kun je ook mooi combineren met de omliggende gebieden. De hoofdstad van Alabama is Montgomery. 

Bezienswaardigheden vakantie Alabama

Op vakantie in Alabama is veel te zien en te doen. Of je nu liefhebber bent van sport, architectuur, natuur of geschiedenis; in Alabama is er voldoende te beleven. De Afro-Amerikaanse roots zijn duidelijk aanwezig: de vele musea herinneren je aan de strijd om gelijke rechten, en vader van de Blues W.C. Handy en de eerste countrymuziekster Hank William Sr. Komen uit Alabama.

Civil Rights Institute

Birmingham is de grootste stad van de staat en er heerst hier een typisch zuidelijke sfeer met veel gezelligheid en gastvrije mensen. In Birmingham kun je een bezoek brengen aan het Civil Rights Institute waar alles over de burgerrechtenbewegingen wordt vertoond. In Selma kun je het National Voting Rights Museum bezoeken.

Muscle Shoals

Muscle Shoals werd bekend door de Muscle Shoals Sound doordat hier muziekstudio’s als FAME Studios van Rick Hall en later Muscle Shoals Sound studio van The Swampers gevestigd waren. Hier zijn veel hitalbums opgenomen van bekende artiesten. Muscle Shoals is voor de muziekliefhebber een leuke plek om te bezoeken tijdens de vakantie Alabama.