Griffith Observatory

Sterrenwacht op Mount Hollywood

Bekijk foto's

Griffith Observatory


Het Griffith Observatory, Los Angeles, in de prachtige staat Californië, is een sterrenwacht die hoog torent boven de stad uit, vlak naast de monumentale Hollywood-letters. Het Observatory biedt een verbluffende kijk op het universum. Op een heldere dag kun je nog steeds boven de mist en nevel uitkijken en de sterren, maankraters en meer bekijken. Het Griffith Observatory bezoeken? Bekijk onze stedentrip Los Angeles of bekijk onze Fly Drive Los Angeles. Het Griffith Observatory moet je gezien hebben tijdens je vakantie West-Amerika


Geschiedenis

Op 16 december 1896 doneerde kolonel Griffith J. Griffith 12,2 km² land aan de stad Los Angeles. Via zijn testament schonk hij een fonds om een observatory, tentoonstellingsruimte en planetarium te bouwen op het grondgebied. Het gebouw werd voor het eerst opengesteld aan het publiek op 14 mei 1935 en werd in de eerste 5 dagen bezocht door 13.000 mensen. Op 3 november 2006 werd het observatorium heropend na een renovatie en uitbreiding van 4 jaar. Sinds 1974 is dr. Ed Krupp directeur van het observatory. De sterrenwacht heeft niet alleen een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Hollywood (The Terminator, Rebel Without a Cause en andere beroemde films zijn hier opgenomen), maar heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de ruimtevaart. De Apollo astronauten werden hier getraind in ruimtenavigatie. 

In het Griffith Observatory

In het Griffith Observatory vindt je tentoonstellingsruimtes met meer dan 60 exposities. De sterrenwacht huisvest de Leonard Nimoy Event Horizon, een planetarium onder de centrale koepel met 300 zitplaatsen en een multimediatheater voor educatieve doeleinden en activiteiten. Met de Zeiss-refractor kun je bij heldere hemel de sterren of planeten bekijken. Alle instrumenten mogen door de bezoekers gebruikt worden. 


Rondom de sterrenwacht

Ben je weer buiten dan kun je genieten van het prachtige uitzicht rondom de sterrenwacht. Vanaf het uitkijkpunt op de zuidelijke helling van Mount Hollywood zie je de Los Angeles Basin liggen. En in de avond heb je een schitterend uitzicht op de stad met alle lichten.

Toegang en ligging


Griffith Observatory ligt ongeveer 13 km ten noorden van het centrum op Mount Hollywood. De sterrenwacht is 5 dagen per week open, van woensdag t/m zondag, maar gesloten op de meeste feestdagen. De toegang tot de sterrenwacht en het omliggende terrein is gratis.(geheel volgens de laatste wens van Kolonel Griffith).

Voor het bekijken van de hoge-resolutievideo die met een laser op de binnenkant van een grote koepel in het planetarium geprojecteerd wordt, moet een bescheiden bijdrage betaald worden.