Saint Augustine

Oudste stad van Amerika

Bekijk foto's

Europees historische stadscentrum, goede restaurants en ook het strand is niet ver weg


Zijn de sporen van de Amerikaanse geschiedenis alleen maar te vinden in het noordoosten van het land? Absoluut niet! Saint Augustine is de oudste stad van Amerika. Al in 1565 werd hier een permanente nederzetting gevestigd door de Spanjaarden. Dit maakt de stad tot een van de oudste Europese nederzettingen in het land, die tegelijkertijd ook nog eens continu bewoond werd. Die Europese invloeden vind je vandaag de dag nog steeds terug in het historische stadscentrum. Een liefhebber van (Amerikaanse) geschiedenis moet dus absoluut een bezoek brengen aan Saint Augustine. Maar ook als je niet van geschiedenis houdt, is er hier genoeg te doen. Het stadje staat bekend om haar goede restaurants en ook het strand is niet ver weg.


Bezienswaardigheden Saint Augustine

Tijdens een vakantie Florida kan een bezoek aan Saint Augustine niet ontbreken. Natuurlijk ademt Saint Augustine geschiedenis, maar je kunt hier ook andere dingen doen, mocht dit niet per se je ding zijn. Je kunt er verschillende musea bezoeken of lekker uiteten. Ben je liever buiten? Dan kun je deelnemen aan een boottocht of een balletje slaan op een van de golfbanen in de buurt.

Saint Augustine Historic District

Sommige gebouwen in het historische district van Saint Augustine dateren helemaal terug uit het begin van de achttiende eeuw. Deze zijn gebouwd in de Spaanse koloniale tijd. De populairste straten zijn St. George Street, Cordova Street en King Street. Aan deze straten liggen de meeste attracties, waaronder een oud kerkhof, boetiekjes en restaurantjes en musea. Omdat de stad is gebouwd door Europeanen, is het centrum erg compact en goed te bewandelen. Bezoek ook zeker Colonial Quarter, waar men je in klederdracht leert over de verschillende periodes in de geschiedenis van Saint Augustine, waaronder de Spaanse bezetting van de achttiende eeuw en de Britse bezetting van de negentiende eeuw.

Lightner Museum

Alleen het gebouw zelf is al de moeite waard om te bekijken: het Lightner Museum ligt midden in het historische district van Saint Augustine en is gebouwd in Spaanse koloniale stijl. In het Vergulden Tijdperk zat in dit gebouw Alcazar Hotel, een enorm populair luxe hotel. Eind jaren veertig werd het gebouw gekocht door Otto Lightner, die er een museum van maakte. Hij was met name gefascineerd door de dingen die mensen verzamelden en dit kun je vandaag de dag nog terugvinden in de collecties van het museum. Je kunt zelf door het museum dwalen of deelnemen aan een tour met gids. Sluit je dag af met een drankje in Cafe Alcazar.


The Flagler College

Als je dan toch bij het Lightner Museum bent, steek dan ook even de straat over naar Flagler College. In dit gebouw, gebouwd door Henry Flagler, huisde vroeger Ponce de Léon, het eerste hotel van Saint Augustine. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt als universiteit. Op de campus kun je vrij rondlopen, maar je kunt ook deelnemen aan een tour. In deze tour door het voormalige hotel – dat voortaan de status ‘National Landmark’ heeft – leer je meer over de architectuur van de Spaanse renaissance. Stop ook even bij het Solarium: vanuit hier heb je het mooiste uitzicht over het historische district van Saint Augustine.

Castillo de San Marcos

Een absolute trekpleister in de stad: Castillo de San Marcos. Dit fort, in de vorm van een ster, werd in de zestiende eeuw door de Spanjaarden gebouwd om zichzelf tegen aanvallen van de Britten te beschermen. Omdat het tegenwoordig de status van ‘nationaal monument’ heeft, wordt het fort beheerd door de National Park Service. Je kunt zelf je eigen tour samenstellen door middel van een app. Tijdens je tocht door het fort kun je je vragen stellen aan de rangers die er compleet in klederdracht rondlopen. In het weekend worden er door diezelfde rangers ook demonstraties met de kanonnen gegeven. Kijk ook zeker even over de muur, want vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over de stad.


Musea

In Saint Augustine zijn enorm veel musea waarin je kunt leren over de geschiedenis van de stad, maar er zijn ook andere musea. Oldest Wooden School House, een van de oudste gebouwtjes in het stadje, leert je over het schoolleven van de negentiende eeuw. In het museum kun je nog veel voorwerpen uit die tijd vinden. Bij het museum is ook een tropische tuin. Het Pirate and Treasure Museum is leuk voor kinderen. Hier kun je leren over de tijd van piraten en een aantal van de schatten uit die tijd bekijken. Als je nog niet uitgekeken bent, kun je ook nog Lighthouse and Maritime Museum bezoeken. In dit museum kun je scheepswrakken uit de negentiende eeuw bekijken en leren over de vuurtorenwachters. Voor kinderen is een interactieve speurtocht.

Lincolnville

Helaas wordt de wijk Lincolnville vaak door toeristen overgeslagen. En dat is zonde, want ook hier ligt enorm veel geschiedenis! Heel vroeger lagen in dit gebied plantages en boomgaarden. De wijk werd halverwege de negentiende eeuw gesticht door ontsnapte slaven. Uiteindelijk besloeg de Afro-Amerikaanse gemeenschap wel meer dan 130 blokken. Lincolnville verwierf landelijke bekendheid door haar prominente deelname in de Civil Rights Movement in de jaren zestig. Door middel van wandelingen kun je meer te weten komen over belangrijke plekken in Lincolnville in de strijd om gelijkheid. Als je van architectuur houdt, moet je zeker ook een wandeling maken door het gebied: er staan hier namelijk veel Victoriaanse gebouwen.

Anastasia Island

Sluit je bezoek aan de VS af met een bezoekje aan Anastasia Island. Via Bridge of Lions kun je dit schiereiland bereiken. Als je naar Florida bent gekomen om alligators te zien, ga dan naar Alligator Farm. Ze hebben hier allerlei verschillende soorten alligators, waaronder zelfs een albino-alligator. Maar ook andere dieren, zoals apen, slangen en exotische vogels kun je hier vinden. In Anastasia Island State Park kun je wandelen, kajakken en vogels spotten. Extra leuk: je kunt hier ook kamperen, vlakbij het strand. Op Anastasia Island vind je ook het eerdergenoemde Lighthouse and Maritime Museum.

Veelgestelde vragen over Saint Augustine

Als je in Saint Augustine bent, mag je absoluut het historische district niet missen. Breng ook zeker een bezoek aan Castillo de San Marcos, een historisch fort uit de zestiende eeuw.

Als je niet zo van geschiedenis houdt, hoef je je ook zeker niet te vervelen in Saint Augustine. Je kunt meegaan op een boottocht of een wandeling maken in een van de parken in de buurt.

Geschiedenis hoeft zeker niet stoffig te zijn. De musea in Saint Augustine zijn ook geschikt voor kinderen; vooral het Pirate and Treasure Museum en het Lighthouse and Maritime Museum hebben leuke activiteiten voor kinderen.

Bezoek zeker Anastasia Island. Dit schiereiland ligt eigenlijk vast aan de stad. Hier vindt je het gelijknamige staatspark en ook Alligator Farm.