Crystal River

Zwemmen met zeekoeien

Bekijk foto's

Snorkelen, boottochten, vissen en zwemmen met de zeekoeien


Crystal River is een ideale plek voor een dagje uit tijdens een rondreis Florida of fly drive Florida. Door haar ligging aan Florida’s ‘Nature Coast’ kent dit plaatsje het hele jaar door een aangename temperatuur van 22 °C. De échte trekpleister van dit gebied, echter, is de zeekoe. Dat klinkt misschien wat saai, maar is het absoluut niet! Deze zogeheten ‘manatees’ (Nederlands: lamantijn, familie van de zeekoe) trekken in de wintermaanden vanuit de Golf van Mexico naar de zoetwaterbronnen aan de westkust van Florida. Verder leent de omgeving zich voor onder andere snorkelen, boottochten, vissen en zwemmen met de zeekoeien. Als je dus van natuur en rust houdt, is Crystal River een leuk uitstapje dat je zeker even moet maken!


Top 5 bezienswaardigheden Crystal River

In de regio zijn meerdere organisaties die snorkeltochten met de zeekoeien aanbieden. Maar als je liever niet het water ingaat, kun je ze ook vanuit een boot bekijken. Verder liggen er in de omgeving meerdere staatsparken waarin je heerlijk kunt wandelen en fietsen, maar ook kunt leren over de geschiedenis van de vroegere bewoners van Florida. Hieronder kun je wat lezen over de bekendste bezienswaardigheden van Crystal River.

1. Zwemmen met zeekoeien

De absolute highlight van Crystal River: zwemmen met zeekoeien. Er zijn enorm veel organisaties in de regio die tours in de ‘springs’ aanbieden. In Three Sisters Springs leven de zeekoeien het hele jaar door. Je kunt dit gebied op eigen initiatief betreden met een kajak voor een klein prijsje, maar je kunt er ook voor kiezen om een snorkeltour te doen. Je gaat dan met een gids in een wetsuit op zoek naar de zeekoeien. De zeekoeien zijn over het algemeen erg vriendelijk en komen soms op je afgezwommen. Als je liever niet snorkelt, kun je ook vanuit een bootje zeekoeien, roggen en schildpadden bekijken. In de winter zul je de meeste zeekoeien spotten; in de zomer wordt de kans om ze te zien aanzienlijk minder. Houd hier rekening mee!


2. Homosassa Springs Wildlife State Park

Wil je toch een zeekoe van dichtbij zien, maar het liefst zonder te snorkelen? Dan moet je een bezoek brengen aan Homosassa State Park. In de zogeheten ‘Fish Bowl’ kun je achter glas, maar tegelijkertijd onder water, de zeekoeien bewonderen. Omdat de zeekoeien niet schuw zijn, komen ze vaak naar het glas gezwommen. Je kunt ook een boottocht boeken als je wilt. Verder kun je via Wildlife Walk, een vlonder door het park, verschillende wilde dieren spotten, waaronder vossen, rivierotters en alligators. Vogelliefhebbers kunnen helemaal hun hart ophalen in dit park. Op Pepper Creek Birding Trail kun je allerlei verschillende soorten exotische vogels ontdekken.

3. Crystal River Preserve State Park

Het Crystal River Preserve State Park is een van de pareltjes van de omgeving. In dit park vindt je kleine eilandjes, ongerepte bossen en heldere meertjes. Door deze ongerepte natuur is het park erg populair onder de (natuur)fotografen en dat is helemaal niet gek: de omgeving is prachtig. In dit park kun je onder andere fietsen en kanoën, maar is ook elf kilometer aan wandelpad dat te voet ontdekt kan worden. Er worden ook boottochten (eventueel bij zonsondergang!) georganiseerd. In Mullet Hole kun je goed vissen, maar let wel op dat je op sommige plekken een vergunning nodig hebt.


4. Crystal River Archaeological State Park

In Crystal River Archeological State Park kun je leren over de geschiedenis van Florida terwijl je tegelijkertijd geniet van de natuur. Dit gebied was vroeger een soort van ‘bedevaartsoord’ voor Native Americans. Ieder jaar komen hier nog 7.000 Native Americans om deze belangrijke plek te bezoeken. In het museum in het park kun je er zelf ook meer over leren. Maar als je voor de actie bent gekomen, zit je hier ook goed. Je kunt deelnemen aan een boottocht of gaan vissen. Tijdens je wandeling kom je allicht allerlei soorten verschillende exotische vogels tegen.

5. Yulee Sugar Mill Ruins Historic State Park

Wil je het echte Zuiden van de VS ervaren en tegelijkertijd iets leren over de geschiedenis van Florida? Bezoek dan Yulee Sugar Mills State Park. Dit park was vroeger een suikerplantage van David Levy Yulee en hier werkten ongeveer 1.000 slaven. De resten van de plantage kun je hier nog steeds zien. Er staat nog steeds een schoorsteen van kalksteen, een suikerrietpers en een suikermolen. De molen werd gebruikt om de troepen in de Burgeroorlog van suikerproducten te voorzien. Je kunt in het park ook wandelen en picknicken. Honden zijn ook toegestaan in het park, mits ze aangelijnd zijn.

Veelgestelde vragen over Crystal River

Crystal River staat vooral bekend om het zwemmen met de zeekoeien. Je kunt snorkelen met ze, maar als je liever droog blijft, kun je ze ook vanuit een boot bekijken.

Naast het zwemmen met de zeekoeien zijn er genoeg staatsparken in de buurt waar je naar alle hartenlust kunt wandelen, vogels spotten en kajakken.

Het zwemmen met de zeekoeien is ook uitermate geschikt voor kinderen. Maar je kunt ook met kinderen gaan kajakken in een van de parken.

Je kunt een uitstapje maken naar een van de parken, waar je prima een hele dag kunt spenderen. En natuurlijk kun je bij verschillende organisaties een boot- of snorkeltocht boeken.