San Francisco

City by the Bay

Bekijk foto's

Op vakantie naar San Francisco


San Francisco, ook wel 'City by the Bay' genoemd, is de vierde stad van Californië gelegen in West-Amerika. Het is tevens de enige stad in Californië die samenvalt met een county: officieel heet ze City and County of San Francisco. Tijdens een vakantie San Francisco ontdek je een bruisende stad met vele hoogtepunten. Voor Europeanen voelt de stad wat vertrouwelijker aan dan Los Angeles, omdat San Francisco een compacter en duidelijker centrum heeft. Een hoge kwaliteit van leven, verdraagzaamheid en acceptatie van wie ‘anders’ is, zijn elementen die op allerlei manieren in het dagelijks leven van San Francisco verweven zitten. Het is niet voor niets dat San Francisco ook wel de ‘gay capital of the United States’ genoemd wordt. San Francisco is ook perfect voor een stedentrip San Francisco. Je vakantie San Francisco compleet maken? Boek een van onze autorondreizen. Wat dacht je van onze Western Experience autorondreis, Taste The West Deluxe autorondreis of Western Impressions autorondreis. Andere aanraders zijn bijvoorbeeld een vakantie Monterey of een vakantie Colorado


Kies hier je favoriete hotel in San Francisco

Kies hier je tour/excursie/ restaurant in San Francisco


Vakantie San Francisco bezienswaardigheden

Alcatraz San Francisco

Alcatraz eiland, gelegen in de baai van San Francisco, werd van 1934 tot 1963 gebruikt voor een zeer zwaar beveiligde gevangenis. Het eiland is alleen per ferry te bereiken. Een beroemde gevangene uit die tijd was Al Capone. Tegenwoordig is het museum een nationaal park.

Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge verbindt het schiereiland van San Francisco met Marin County. De San Francisco brug wordt jaarlijks bezocht door circa 9 miljoen bezoekers. De brug maakt op iedereen een grote indruk vanwege de afmeting, kleur, licht en geluid. Vlakbij ligt het stadspark "Golden Gate Park", dat je ook kunt bezoeken tijdens je vakantie in San Francisco.

Alamo Square

Alamo Square is een woonwijk, maar ook een park. De huizen die hier staan zijn bijzonder: vanwege hun Victoriaanse architectuur zijn ze kenmerkend voor de stad San Francisco. De huizen worden ook wel "Painted Ladies" genoemd. Doordat deze wijk op een heuvel ligt, heb je ook nog eens een fantastisch uitzicht over San Francisco.

Je vakantie in Amerika beginnen in San Francisco? Boek een Fly Drive San Francisco en start je vakantie.


Fisherman’s Warf San Francisco

Fisherman’s Wharf San Francisco ligt bij Pier 39 en is een oude zeeliedenbuurt. Hier liggen tientallen zeehonden te genieten van de zon en ze vinden het best om bekeken te worden. Fisherman’s Wharf is tegenwoordig een gezellige buurt met veel visrestaurants, verschillende winkels en vaak live-entertainment. Een leuke plek om even rond te struinen tijdens je vakantie San Francisco.

Cablecar San Francisco

Een zeer authentieke manier van verplaatsen in San Francisco is met de cablecar, ofwel: de tram. Er zijn drie routes, die te herkennen zijn aan de kleur voorop de cablecar. Een kaartje kopen is onder andere mogelijk bij de conducteur.

Chinatown

San Francisco heeft de oudste Chinatown van de Verenigde Staten. Veel Aziatische gebouwen sieren hier de straten in dit stukje San Francisco. Leuk is om Chinatown te bezoeken tijdens je vakantie in San Francisco en om dan een wandeltour door Chinatown te maken. In Chinatown San Francisco wonen naar schatting circa 100.000 mensen van Chinese afkomst.


Geschiedenis 

Rond 3000 voor Christus werd de San Francisco Bay Area bewoond door een indianenstam, later de Ohlone genoemd. Op 16 november 1542 zeilde Juan Rodríguez Cabrillo langs de kust nabij San Francisco en ontdekte daar de Farallonen. In 1575 strandde Sebastião Rodrigues Soromenho in Drakes Bay en eiste het land voor Spanje. Hij noemde het Puerto de San Francisco (Haven van de Heilige Franciscus). Later, in 1579, strandde ook Sir Francis Drake in de baai. Hij eiste het land op voor Engeland en noemde het Nova Albion.

Pioniers, onder wie José Francisco Ortega, van een Spaanse expeditie geleid door Gaspar de Portolá ontdekten op 2 november 1769 de Golden Gate. Zeven jaar later, op 28 maart 1776, stichtte een andere Spaanse expeditie, geleid door Juan Bautista de Anza, het Presidio en vervolgens in juni van hetzelfde jaar de missiepost van San Francisco de Asís.

In 1906 werd San Francisco getroffen door een zware aardbeving. Er vielen vermoedelijk enkele duizenden doden en veel gebouwen werden verwoest. De stad werd daarna snel en op grote schaal weer opgebouwd. In de tweede helft van de twintigste eeuw ontwikkelde San Francisco zich tot een stad met alternatieve culturen. In de jaren zestig van de 20e eeuw werd de stad gezien als hippiehoofdstad van de wereld. Raadslid Harvey Milk was in de jaren zeventig een van de eerste openlijk homoseksuele stadsbestuurders. Ook nu nog wordt San Francisco gezien als een paradijs voor homoseksuelen van de Verenigde Staten, omdat het een relatief homotolerante stad is.