Oahu

gathering place

Bekijk foto's

Vakantie Oahu, Honolulu, de marinebasis Pearl Harbor en surf hoofdstad Waikiki Beach


Een goede kennismaking met Hawaii: Oahu. Dit toeristische eiland barst van de mogelijkheden, of je nu op zoek bent naar avontuur, mooie stranden of rust. Oahu heeft het allemaal!  Honolulu , gelegen op het eiland Oahu wil je niet missen tijdens je rondreis Hawaii, huwelijksreis of fly-drive trip. 

Kies hier uw tour/excursie op Oahu


16 activiteiten op Oahu

Oahu, ook wel de “gathering place” genoemd, is voor veel toeristen de eerste kennismaking met de Hawaïaanse eilanden. Het is het drukste en meest toeristische eiland, dus er is hier genoeg te doen! Oahu staat vooral bekend om de hoofdstad Honolulu, de marinebasis Pearl Harbor en surf hoofdstad Waikiki Beach. Toch zijn er hier nog veel meer dingen te beleven. Tot het bewonderen van prachtig natuurschoon tot het beklimmen van een vulkaan: je beleeft het op Oahu.

1. Pearl Harbor

Pearl Harbor is een van de belangrijkste marinehavens ter wereld. De haven is nog steeds in gebruik: er zijn hier meerdere vliegdekschepen te bewonderen. Toch is Pearl Harbor bij het grote publiek vooral bekend door Japanse aanval begin december 1941. Er liggen nog steeds restanten van de aangevallen schepen die aan de aanval herinneren. Erg indrukwekkend is het USS Arizona Memorial. De USS Arizona was het eerste schip dat aangevallen werd; meer dan de helft van de bemanning heeft dit niet overleefd. Ook mooi om te zien is het Battleship Missouri Memorial. Dit schip werd ingezet om de Japanners te verslaan en hierop werd de overgave uiteindelijk ook getekend.

2. Honolulu

Honolulu is de hoofdstad van de staat Hawaii. Er wonen hier verreweg de meeste mensen: met de voorsteden meegerekend zo’n 1 miljoen. Voor veel mensen is Honolulu de eerste kennismaking met Hawaii. Honolulu is een waar vakantieparadijs met haar hagelwitte stranden, azuurblauwe zee, mooie winkels en bruisend nachtleven. In Honolulu ligt ook de wijk Waikiki, waar de meeste hotels en andere toeristische voorzieningen te vinden zijn. Toch zijn er in en vanuit Honolulu ook genoeg activiteiten te ondernemen. Lees hieronder daarom verder over bezienswaardigheden in en nabij Honolulu!

3. Iolani Palace

Een koninklijk paleis in Amerika? Jazeker! In Honolulu ligt Iolani Palace, het enige koninklijke paleis in heel Amerika. Het werd gebouwd in 1898, in opdracht van koning David Kalakaua, in de tijd dat Hawaii nog een monarchie was. Hij liet zich inspireren tijdens een trip naar Europa; vandaar dat het paleis Victoriaans aandoet. Hij gebruikte het als zijn persoonlijke residentie. Het paleis is toegankelijk voor publiek: bewonder de koninklijke vertrekken en het paviljoen in de tuin waar Kalakaua gekroond werd. De toegang is ongeveer $8 voor volwassenen en $3 voor kinderen. Het paleis is op zondag gesloten.

4. Aloha Tower

Aloha Tower werd gebouwd in 1926 en fungeerde aanvankelijk als een ‘welkomstpunt’ voor nieuwe bezoekers aan Oahu. Tegenwoordig symboliseert het de gastvrijheid van het eiland en haar geschiedenis. Aloha Tower ligt in Downtown Honolulu, op zo’n vijftien minuten lopen vanaf Waikiki Beach. Tijdenlang was de toren met haar 55 meter het hoogste gebouw in Hawaii. Inmiddels is de omgeving rondom de toren een bruisende plek: er zijn hier restaurants, winkels en studentenwoningen. Vanaf het observatiedek op de toren heb je een mooi uitzicht over Honolulu.

5. Hawaii State Capitol

Omdat Honolulu de hoofdstad is van de staat Hawaii, vind je op Oahu de Hawaii State Capitol. Hier zetelt de regering van de staat. Bijzonder is dat het gebouw is gebouwd in de Internationale Stijl. Daarmee is de Hawaii State Capitol een van de weinige regeringsgebouwen die niet gebouwd is naar gelijkenis van het Capitool in D.C.. Het complex bestaat uit vijf ellipsvormige gebouwen, die allen de eilanden van de staat Hawaii representeren. De vijver voor het gebouw symboliseert de Grote Oceaan. Het gebouw is toegankelijk voor publiek. Neem deel aan een rondleiding en leer meer over de geschiedenis van de democratie in Hawaii.


6. Waikiki Beach

In Honolulu ligt de wijk die Hawaii wereldberoemd heeft gemaakt: Waikiki. Vroeger was dit het domein waar de koningen zich terug trokken; tegenwoordig ademt de wijk toerisme. Met haar hotels, restaurants, bars en nachtclubs heeft Waikiki een geweldig uitgaansleven. Maar wellicht nog bekender is het strand van Waikiki Beach. De ruisende palmbomen en helderblauwe zee staan garant voor een heerlijk vakantiegevoel. Vanwege de goede omstandigheden is Waikiki Beach enorm populair onder de surfers: soms wordt Waikiki Beach ook wel de surfhoofdstad van de wereld genoemd. Spot surfers vanaf het strand of probeer het zelf uit bij een van de surfscholen op het strand.

7. Diamond Head

Niet te missen in het landschap: de vulkaan Diamond Head. Deze dode vulkaan, die in het Hawaïaans de naam “Leahi” draagt, is maar liefst 230 meter hoog. Ze dankt haar naam aan Britse kolonisten, die in de achttiende eeuw het kristal in de vulkaan voor diamant aanzagen. Een tochtje naar de top is een stevige wandeling, maar het uitzicht wat je er voor terugkrijgt, is werkelijk waar adembenemend: onder je voeten strekt de zuidkust van Oahu zich uit. Voor de echte vroege vogels: zonsopgang vanaf Diamond Head is spectaculair.

8. Waimea Falls Park

Een leuk uitje voor het hele gezin: Waimea Falls Park. Dit is een van de meest toegankelijke manieren om watervallen te zien op Oahu. De Waimea Falls zijn onderdeel van Waimea Valley, een grote botanische tuin. Om bij de watervallen te komen, loop je door de vallei. Deze wandeling is ongeveer zes kilometer, maar de weg ernaar toe is grotendeels vlak. Als je dit te ver vindt, rijden er ook af en toe shuttlebusjes de route af. De watervallen zijn ongeveer 13 meter hoog en stromen uit in de Waimea River. Om in het park te komen, betaal je een kleine toegangsprijs.

9. Dole Pineapple Plantation

Kenmerkend voor het eiland Oahu: de ananasplantages. Vooral in het binnenland zie je plantages zover als je kunt kijken: overal ruik je de zoete ananasgeur. Tropischer dan dit wordt het haast niet! Verreweg de belangrijkste ananasplantage is die van Dole Food Company. In het bezoekerscentrum leer je meer over de soorten ananas en de teelt ervan; in het veld zelf kun je de verschillende soorten ook proeven.

10. Honolulu Zoo

Leuk om te doen met kinderen: een dagje Honolulu Zoo. Alleen al voor de locatie moet je erheen: Honolulu Zoo ligt precies tussen Diamond Head en Waikiki in. Het is de enige dierentuin in heel Amerika die op koninklijk land gebouwd is. In de dierentuin is een scala aan diersoorten te bewonderen: van apen tot krokodillen en van schildpadden tot hyena’s. Tickets kosten ongeveer $20 voor volwassenen en $13 voor kinderen. Let op, om 15:00 is de laatste toegang!


11. Hanauma Bay

In Hanauma Bay vind je Hawaii zoals Hawaii bedoeld is. In deze baai, die qua vorm wat wegheeft van een halvemaan, kun je perfect snorkelen en duiken. Door sommige locals wordt deze plek zelfs bestempeld als de beste snorkelplek van Hawaii. En inderdaad: zwemmend boven het koraal, lijkt het helderblauwe water en vissen in allerlei kleuren regelrecht van een ansichtkaart af te komen. Omdat het water hier relatief rustig is, is het ook een uitstekende plek voor beginnende snorkelaars. Blijf je liever aan land? Wie weet spot je dan wel een zeeschildpad! Zeeschildpadden, maar ook monniksrobben, gaan hier rustig op het strand liggen en trekken zich niks aan van alle toeristen. Grote kans dus dat je er eentje ziet.

12. Nuuanu Pali Lookout

Op zo’n 11 kilometer rijden vanaf Honolulu ligt Nu’uanu Pali Lookout. Je komt er via een zijweg van Pali Highway (“Pali” betekent klif in het Hawaïaans). Dit uitzichtpunt is absoluut een must-visit als je op Oahu bent. Vanaf het punt kijk je als het ware in een kloof, die omringd is door rotsen van wel 100 meter hoog. Je hebt een uitzicht dat reikt tot aan Kaneohe Bay en Ko’olau Mountain Range. Let op, Nu’uanu Pali Lookout staat bekend om haar harde windstoten.

13. Manoa Valley

Vogelliefhebbers opgelet! In Manoa Valley, gelegen in Paradise Park, vind je een van de grootste vogelhuizen ter wereld. Allerlei soorten exotische vogels vliegen hier vrij rond. Het is geen uitzondering om een tamme papegaai of kaketoe tegen te komen: ze zorgen voor veel vertier voor de bezoekers. Er zijn hier ook tuinen met planten uit maar liefst vijf werelddelen te bewonderen. Of maak een wandeling door ‘hau-jungle’: een stuk van het laatst overgebleven originele Hawaïaanse regenwoud. Vanuit Waikiki Beach kun je gratis de bus nemen naar Paradise Park.

14. Ko’olau Range

Onmiskenbaar in het landschap van Oahu: Ko’olau Mountain Range. Deze bergketen steekt indrukwekkend af tegen het stadsbeeld van Honolulu aan de oostzijde van het eiland. De bergen zijn een overblijfsel van een enorme vulkanische explosie meer dan 1,5 miljoen jaar geleden. In de loop van de jaren hebben veel van de opeenvolgende uitbarstingen voor het bestaan van onder andere Diamond Head en Hanauma Bay gezorgd. Geologen geloven dat de top van de berg ooit tot 3.000 meter gereikt moet hebben; inmiddels is de hoogste top ‘slechts’ 945 meter hoog. Er lopen drie tunnels van zuid naar noord door de bergen die de twee kanten met elkaar verbinden.

15. Lyon Arboretum en de Honolulu Botanical Gardens

Met al dat natuurschoon kan een botanische tuin niet ontbreken. Op Oahu zijn er maar liefst vijf te vinden. Elk maken ze onderdeel uit van de organisatie Honolulu Botanical Gardens. Foster Botanical Garden, die midden in Honolulu ligt, is de oudste van de vijf. Het oudste deel van deze tuin dateert uit 1853 en je kunt hier meerdere zeldzame planten en bomen bewonderen. In Lyon Arboretum, dat bij de Universiteit van Hawaii hoort, doen ze onderzoek naar manieren om bedreigde plantensoorten te kunnen behouden.

16. Bishop Museum

Heel leuk om te doen op een dag dat het eventueel wat slechter weer is: het Bishop Museum. Dit internationaal gerenommeerde museum heeft een van de grootste etnologische collecties ter wereld. In dit museum leer je meer over de cultuur, geschiedenis en (oude) monarchie van Hawaii. In Hawaiian Hall, die drie verdiepingen beslaat, zie je capes van ali’i, gouden tronen en belangrijke documenten. Vergaap je aan de cape van Kamehameha the Great, die uit veren van de inmiddels uitgestorven mamo-vogel bestaat. Om deze cape te maken werden 80.000 vogels gevangen en geplukt. In de nabij gelegen Polynesian Hall vind je meer informatie over de Polynesische cultuur.