Maui

The Valley Island

Bekijk foto's

Maui biedt met haar wonderschone natuur en e mooiste stranden een goede afwisseling tussen actie en rust.


Maui is het tweede grootste eiland van Hawaii, na Big Island. Omdat het eiland bestaat uit twee vulkanen en een vallei, wordt Maui ook wel “The Valley Island” genoemd. Dit prachtige eiland is zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens je fly drive Hawaii of rondreis Hawaii. Bezoek de wereldberoemde stranden en ga op zoek naar een geweldig uitzicht. 

kies hier uw favoriete rondreis / fly drive op Maui

Kies hier uw tour/excursie op Maui


11 activiteiten op Maui

Relax op het strand, beklim de Haleakala-vulkaan of spot walvissen tijdens een boottocht. Vooral voor natuurschoon is dit the place to be. Watervallen, rotsen, zandstranden en vulkanen: Maui has it all!

1. Ka’anapali Beach

Ka’anapali Beach is verreweg het bekendste strand van Maui. Met haar azuurblauwe zee, hagelwitte strand en ruisende palmbomen krijg je hier het vakantiegevoel dat bij een vakantie Hawaii hoort. Het barst hier van de hotels en resorts, dus het is hier altijd levendig en gezellig! Vlak bij Pu’u Kekaa wordt regelmatig een duiker ceremonie plaats: bij zonsondergang springt er dan een duiker van de metershoge klif. Je kunt bij deze rots ook goed snorkelen. Even genoeg van het strand en de zee? In het Whalers Village Museum kun je meer leren over de walvisvaart. Of sla een balletje op een van de twee golfbanen vlakbij Ka’anapali Beach.

2. Lahaina

Een gezellig vissersdorpje aan de westkust: Lahaina. Vooral in de tijd van de walvisvaart was dit dorpje belangrijk voor Hawaii; zo belangrijk zelfs dat het plaatsje nog een tijdje de hoofdstad is geweest. Een aanwijzing als National Historic Landmark in de jaren zestig leidde er toe dat veel houten gebouwen werden gerestaureerd, waaronder The Old Prison. De belangrijkste straat is Front Street: hier zijn winkels, restaurants en bars te vinden.

3. Hana

Een absolute must-do als je op Maui bent: het stadje Hana, aan de oostkust. Dit heeft vooral te maken met de weg er naartoe: Hana Highway. Soms wordt deze kustweg ook wel de “mooiste ter wereld” genoemd. Het is een lange tocht van zeker een halve dag, door de haarspeldbochten en smalle bruggetjes, maar het wonderschone uitzicht loont. Eenmaal in het stadje lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan, met al haar plantages en boerderijen. Verder leent de prachtige omgeving zich goed voor wandelingen over het zwarte zandstrand.

4. Kipahulu

Het is net een plaatje: Kipahulu, oftewel Pools of Oheo. Dit zijn meerdere watervallen die allemaal in elkaar overlopen en daardoor een soort terrasachtige vorm aannemen. Je kunt ze bekijken in Haleakala National Park. Volg Kuloa Point Trail vanaf het bezoekerscentrum (net geen kilometer). Eenmaal bij de watervallen aangekomen, kun je van het verfrissende water genieten door een duik te nemen. Pas wel op, het weer kan zomaar omslaan: soms kan dit gevaarlijk worden. Voor een mooi uitzicht over zee loop je Kahakai Trail verder af (een afstand van ongeveer 1 kilometer).


5. Haleakala National Park

Tijdens een vakantie Maui kan een bezoek aan Haleakala National Park niet ontbreken. De publiekstrekker van dit park is de gelijknamige Haleakala-vulkaan met een hoogte van maar liefst 3.000 meter. Als je in het park bent, rijd dan zeker een stuk naar boven om te genieten van de omgeving en het uitzicht. Dat Haleakala in het Hawaïaans “huis van de zon” betekent, merk je tijdens de adembenemende zonsopgang vanaf de krater. Je kunt je tentje opzetten op een van de campings voor maximaal drie nachten. Let op, hier heb je wel een vergunning voor nodig.

6. Summit Area

In tegenstelling tot de rest van Haleakala National Park heeft de Summit Area meer weg van een maanlandschap. Bontgekleurde strepen geven vroegere lavastromen aan en de grond lijkt haast gegroefd. De krater zelf is ruim 800 meter diep en heeft een oppervlakte van 11 kilometer bij 3 kilometer. Je kunt afdalen in de krater via de populaire Sliding Sands Trail. Dit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Houd er wel rekening mee dat de terugweg omhoog twee keer zo lang zal duren. Ook als je niet zo goed tegen hoogtes kan, maak dan de overweging of je de wandeling aankunt: je bevindt je op een hoogte van ruim 2.000 meter. De top is daarom te bereiken via een verharde weg met de auto. Dit duurt ongeveer anderhalf uur.

7. Makena Beach State Park

Op zoek naar een strand waar je redelijk rustig kunt zonnebaden en zwemmen? Dan kun je het beste naar Makena Beach State Park gaan. Deze stranden, aan het zuidwesten van het eiland, zijn niet zo druk als Ka’anapali Beach en Lahaina Beach. Big Beach en Little Beach worden gescheiden door de heuvel Pu’u Olai en zijn ongeveer op vijf minuten lopen van elkaar. Big Beach doet haar naam eer aan met een breedte van 90 meter. Bij een rustige zee kun je hier heerlijk snorkelen en duiken. Little Beach is vooral populair onder de naturisten, al is dit niet helemaal legaal.

8. Makawao

Halverwege de Haleakala-vulkaan ligt het dorpje Makawao. Dit plantage dorpje is vooral bekend van haar cowboys. Dit zijn echter geen cowboys uit het Wilde Westen, maar traditionele Paniolo-cowboys. Ieder jaar wordt op Independence Day de Makawao Rodeo gehouden. Dit is altijd een hele ‘happening’ waar het hele dorp voor uitloopt. Verder is Makawao ook een artistiek dorpje: het stikt hier van de glasblazers, houtsnijders en schilders.


9. Molokini Crater

De beste plek om te duiken en te snorkelen op Maui is Molokini Crater. Dit is een rotsachtig eiland in de vorm van een sikkel, vijf kilometer voor de zuidwestkust van Maui. In het koraal zwemmen hier meer dan 250 verschillende vissoorten. Vanuit Lahaina en Ma’alea Harbor gaan regelmatig boten richting het eiland. Je kunt het beste ’s ochtends vroeg vertrekken, omdat er dan de meeste vissen te zien zijn en het water dan nog mooi helder is.

10. Keawakapu Beach & Ma'alaea

Keawakapu Beach ligt wat verder van de doorgaande weg af, wat maakt dat het hier altijd wat rustiger is. Je kunt hier heerlijk zwemmen en zonnebaden. ’s Ochtends leent het water zich goed voor snorkelen of een fijne strandwandeling. Als je hier in de buurt bent, breng dan ook zeker een bezoek aan Hawaiian Islands Humpback Whale National Marine Sanctuary. In dit gratis toegankelijke centrum kun je leren over de bultrugwalvissen en wat de organisatie doet om dit dier te beschermen. Wil je nog meer walvissen zien? Vanuit Ma’alaea, een iets noordelijker gelegen plaatsje, kun je meegaan op een walvisexcursie. Ga het liefst ’s ochtends; de zee is dan nog het rustigst.

11. 'Iao Valley State Park

Nadat je Kahalui hebt verlaten, duurt het niet lang voordat je het regenwoud in rijdt. Dit is Iao Valley, oftewel het groene hart van Maui. Het hoogtepunt van Iao Valley State Park is Iao Needle, een rots van ruim 360 meter hoog. Vanaf het bezoekerscentrum kun je via een wandelpad bij een uitkijkpunt komen, maar je kunt er ook voor kiezen om een wandeling van 10 kilometer door de vallei te maken. Onderweg kom je allerlei soorten tropische vogels en exotische bloemen tegen. Let wel op, soms staat Iao Needle gehuld in wolken: dan is het dus lastiger te zien.