Louisiana

Pelican State

Bekijk foto's

Ga op muzikale vakantie Louisiana


De staat Louisiana, ook wel Pelican State genoemd, wordt vandaag de dag gedomineerd door de stad van het plezier: New Orleans. Breng tijdens je vakantie Louisiana ook zeker een bezoekje aan New Orleans. Louisiana, dat aan de Golf van Mexico ligt, grenst in het noorden aan de staat Arkansas en Mississippi, in het westen aan Texas en in het oosten aan Mississippi.

kies hier uw favoriete rondreis / fly drive

New Orleans

New Orleans is de geboortestad van de Jazz en op elke straathoek kan je hier live naar muziek luisteren.
In New Orleans heerst een relaxte en ontspannen sfeer, hier kan je lekker eten en van de muziek genieten. De bekendste wijk van New Orleans is het French Quarter waar je veel restaurantje en barretjes kan vinden.
Het grootste feest van New Orleans is toch echt Mardi Gras, de Amerikaanse versie van het bij ons bekende Carnaval. Meer dan 2000 uitbundig, feestelijke carnavalsparades trekken dan door de stad. De stad kleurt die dag in de officiële kleuren van Mardi Gras: paars, groen en goud. Een onvergetelijke ervaring om tijdens je vakantie Louisiana mee te maken.

Cajuns

De Cajuns en New Orleans zijn Louisiana’s bekende trekpleisters.
De Acadians waren Franse kolonisten, afkomstig uit Novia Scotia. Zij werden verjaagd door de Engelsen in 1755 en kwamen uiteindelijk in Frans Louisiana terecht. Hun afstammelingen staan bekend als Cajuns, een verbastering van Acadian.
Via kok Paul Prudhomme leerde de wereld de Cajun keuken kennen en werd via Mulate’s in Beaux Bridge ineens de Cajun muziek een rage. Zelfs New Orleans breidde zijn muziekscene uit met cajun en zydeco, met accordions en violen.
Naast Cajun bestaat er ook de creoolse keuken, het onderscheid is moeilijk vast te stellen.

Geschiedenis van Louisiana

Het gebied dat nu de staat Louisiana vormt, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen als de Choctaw. De eerste Europeanen waren de Spanjaarden. Zij hadden echter weinig belangstelling voor de regio. De eerstvolgende verkenners waren dan ook Frans. Rene Robert Cavelier de La Salle gaf het gebied in 1682 de naam La Louisiane ter ere van zijn vorst Lodewijk XIV. De naam La Louisiane verwees in die tijd naar het volledig rivierbekken van de Mississippi en was veel groter dan de huidige staat.
Op 30 april 1812 werd Louisiana formeel , als 18de , een staat van de Verenigde Staten.
De economie van Louisiana was sterk afhankelijk van slavenarbeid en toen Abraham Lincoln in 1861 president werd en de slavernij ging afschaffen sloot de staat zich aan bij de Geconfedereerde Staten van Amerika waarna de burgeroorlog uitbrak.