Rhode Island

Ocean State

Bekijk foto's

Ontdek wat een vakantie Rhode Island, ook wel Ocean State, te bieden heeft!


Met steden als Newport, Pawtucket en Providence bezit de staat een schat aan mogelijkheden en bezienswaardigheden. Geniet tijdens je vakantie Rhode Island van watersport en de koloniale sfeer in Newport, de historie van Providence en de culinaire hoogtepunten in Pawtucket


kies hier uw favoriete rondreis / fly drive in Rhode Island

kies hier uw favoriete hotel in Rhode Island


Newport en Providence

Newport is de populairste plaats in Rhode Island en een dure badplaats. Hier maakt al een tijdje de elite van de oostkust zijn zomerkwartier. Daardoor is het geen goedkope plaats om te bezoeken tijdens je vakantie Rhode Island. De stranden zijn prima en het avondvertier is goed. Newport heeft het Newport Jazz festival waarop ooit Duke Elington en Count Basie schitterden.
De hoofdstad Providence is nog best een grote stad waar je de invloed van de Italiaanse immigranten nog goed kan zien. Providence is geen onplezierige stad.


Omgeving Rhode Island

Rhode Island grenst in het noorden en oosten aan Massachusetts en in het westen aan Connecticut. Je kunt kiezen om een vakantie Rhode Island te combineren met een vakantie in de omliggende staten. Het grootste meer is het Scituate Reservoir. Het hoogste punt van de vrij vlakke staat is 247m.
Rhode Island is een van de staten van de Verenigde Staten. Rhode Island is qua oppervlakte de kleinste van de vijftig Amerikaanse staten maar niet met het kleinste aantal inwoners. De bijnaam van de staat is de “Ocean State”. De hoofdstad is Providence.
Het grootste deel van de staat Rhode Island ligt op het vasteland; verder zijn er onder meer de eilanden Rhode Island, Prudence Island, en Conanicut Island, die alle in Narrangansett Bay, een baai aan de Atlantische Ocean liggen. Dit zijn leuke eilanden om te bezoeken tijdens je vakantie Rhode Island. Zo’n 20 km uit de kust ligt Block Island, dat genoemd is naar Adriaen Block , een Nederlandse ontdekkingsreiziger, die het eiland in 1614 bezocht.


Geschiedenis

Het gebied dat nu de staat Rhode Island vormt, werd oorspronkelijk bevolkt door indianenstammen. Roger Williams stichtte er in 1636 een kolonie. Williams was uit Engeland vertrokken naar de Massachusetts Bay Colony vanwege zijn overtuiging als puritein maar vond ook hier niet de religieuze vrijheid die hij zocht. In zijn nieuwe kolonie beloofde hij elke bewoner absolute godsdienstvrijheid en noemde deze Providence Plantations. In de jaren die volgden werden ook Portsmouth en Newport gesticht.

In 1790 bouwde Samuel Slater in het plaatje Pawtucket de eerste op waterkracht aangedreven textielfabriek van de Verenigde Staten, waarmee in Amerika de industriële revolutie van start ging. Op 18 mei was Rhode Island de eerste staat die slavernij onwettig verklaarde. 

Na de burgeroorlog kwam de industrie in de staat pas goed op gang en nam het aantal inwoners snel toe.