Indiana

Hoosier State

Bekijk foto's

Indiana


De bijnaam van de staat is “Hoosier State”. De grootste stad en tevens hoofdstad is Indianapolis. De staat is genoemd naar de oorspronkelijke inwoners – de naam gaat terug tot zeker 1760 en werd voor het eerst gebruikt door het Amerikaanse Congres.

Geschiedenis

Voordat de Europeanen het huidige Indiana koloniseerden, werd het gebied bevolkt door verschillende indianenstammen. De eerste Europese ontdekkingsreiziger in het gebied was de Fransman Sieur de la Salle, die in 1679 de plek bereikte waar tegenwoordig South Bend ligt. Rond 1750 arriveerden ook de Britten in het gebied, zij werden 2 decennia later verdreven tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Hoewel de bevolking van Indiana maar net over de 50000 bedroeg, kwam rond 1810 een beweging op gang om van het gebied een officiële staat te maken. Op 11 december 1816 werd Indiana formeel de 19e staat van de Verenigde Staten.


Geografie

Indiana grenst in het noorden aan de staat Michigan, in het westen aan Illinois, in het oosten aan Ohio en in het zuiden aan Kentucky. Het ligt aan het Michiganmeer. De gehele zuidgrens wordt gevormd door de rivier de Ohio, een gedeelte van de westgrens door de erin uitkomende Wabash rivier. De staat is vrij vlak, het hoogste punt is slechts 383m boven zeeniveau : Hoosier Hill. Hierdoor waait het meestal erg hard in Indiana, jaarlijks komen er ongeveer 20 tornado’s voor.


Bezienswaardigheden

In Indiana kun je een bezoek brengen aan het Indiana Dunes National Park. Het werd opgericht in 2019 , als eerste nationale park in de staat Indiana. Het park ligt in een strook van ca 40 km aan de oevers van Lake Michigan. Het park omvat zandstranden, duinen , moerassen , bossen, riviertjes en weides.
South Bend, bijna op de grens met Michigan, is in Amerika bekend van de University of Notre Dame, en die is weer bekend vanwege zijn football-team.

Vincennes ligt in het zuidwesten van Indiana en is een oude nederzetting. De indy 500, is de belangrijkste autorace van het jaar in de VS. De race wordt gereden op de Indianapolis Motor Speedway, Indiana. De 500 in de naam van de race duidt op het aantal mijlen dat wordt afgelegd. De Nederlander Arie Luyendyk heeft de Indy 500 twee keer gewonnen, in 1990 en 1997.